IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дуалното обучение увеличава производителността на компаниите

Така се повишава конкурентоспособността на България, коментираха експерти на конференцията „Образование и бизнес: Региони“

14:44 | 11.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Трябва да има сътрудничество и между държавните институции и общините, при въвеждането на метода „учене чрез работа“ – това коментираха експерти  в осмото издание на конференцията „Образование и бизнес: Региони“, съобщиха организаторите на събитието.

Посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел заяви, че дуалното обучение е ключов фактор за регионалното развитие в страната. 

„То увеличава производителността на компаниите и повишава конкурентоспособността на България на европейския пазар“, поясни той.

За да бъде успешно  въвеждането на метода „учене чрез работа“, трябва да има и сътрудничество между държавните институции и общините в България, заявиха експертите на форума, който бе организиран от националната телевизия Bulgaria ON AIR на 10 май.

Въвеждането на дуалното обучение е мярка, която може да намали безработицата, да спре обезлюдяването на малките населени места, да осигури квалифицирани кадри за бизнеса. Посланикът Денис Кнобел отчете успеха на проекта „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“ (ДОМИНО), който се реализира в България благодарение на швейцарско финансиране.

„Започнахме преди 3 години с 2 училища и 80 ученици, а днес имаме над 30 училища, повече от 1100 ученици и най-важното – над 180 компании, които са наши партньори“, коментира Кнобел.

По време на конференцията стана ясно, че все повече компании и общини започват да въвеждат метода „учене чрез работа“. 

„В Габрово усилията на бизнеса дават своите резултати. Ние сме на челните места по брой издадени патенти. Броят на децата, които проявяват интерес към специализираните паралелки с дуално обучение, е близо 30%“, отчете кметът на града Таня Христова.

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов коментира, че местният бизнес и училищата в региона все по-честно си сътрудничат в обучението на кадри. „Единственият начин да се промени образователната ни система е чрез процеса на дуално обучение“, категоричен бе Стоянов. Той уточни, че тази година в Пловдив се очакват над 10 нови инвеститора от България и чужбина, с което градът ще продължи да бъде сред индустриалните лидери у нас. 

Според Христо Господинов, преподавател в Американо-английската академия в София, образованието в България трябва да бъде превърнато в „билингвално обучение“. В този процес ключова роля има учителят, който трябва да развие у децата пет основни умения: да бъдат креативни; лингвистични т. е. не само да говорят няколко езика, но и да мисля на тях; да прилагат критично и независимо мислене и да бъдат иновативни.

Друг важен фактор в изграждането на бъдещи кадри в различните региони в страната е обучение чрез емпатия и интеракция между учители и ученици. Това поясни изпълнителният директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве д-р Радосвета Стаменкова. Чрез този метод тя успява да помогне на редица деца от маргинални групи да получат равен шанс в професионалното си развитие и да приложат уменията си в различните краища на страната.

По време на конференцията експерти от различни сфери пречупиха темата за образованието през своята призма, с обща кауза – да се очертаят основните стъпки за взаимодействие между частния бизнес, държавата и образованието. Конференцията показа добрите примери в лицето на учениците сладкари от професионалната гимназия "Велизар Пеев“-Своге, които представиха пред публиката уникални шоколадови творения.

Конференцията се провежда като част от мисията на Bulgaria ON AIR и цялата Investor Media Group да насърчава и разпространява проекти в подкрепа на образованието. Следващото издание ще се състои през есента на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още