IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една пета от сумата по възстановителния план на ЕК ще е за туризъм

Страната не може да разчита на чужди туристи и залага повече на вътрешния туризъм, каза Николина Ангелкова

09:50 | 28.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

20% от сумата по възстановителния план на ЕК за излизане от кризата да бъдат насочени към сектор "Туризъм". За това ще настояват министрите на туризма на страните членки на евросъюза, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерския съвет във връзка с проведената видеоконференция на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема "Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма“.

Тя разясни набелязаните мерки за справяне с кризата в туризма след проведената видеоконференция на високо ниво с ресорните министри от държавите членки на ЕС.

Като подчерта изключително тежката и безпрецедентна криза, в която се намират туристическите сектори в ЕС и по света, Ангелкова поиска обединени усилия между правителство, местни власти и бизнес, за да отстояват интересите на страната, но и с оглед максимално бързото възстановяване след кризата. 

По  отношение на обявения от ЕК „възстановителен“ план след излизане от кризата Ангелкова обясни, че всички министри на туризма са поискали 20% от средствата, които са обявени от Европейската комисия за него да бъдат целево насочени към туризма. 

Ангелкова е поискала да има ясни правила при разпределяне на средствата към държавите членки, които да бъдат на принципа на солидарността и принципа за достъп на всяко едно от предприятията, ангажирани в сектора до тези средства.

Тя настоява и за отделна бюджетна линия и грантови схеми, които да бъдат насочени към туризма и които да могат да се използват както от бизнеса, така и от държавата и местните власти. „Допреди тази криза бизнесът не можеше да ползва директно грантови схеми, но тъй като ситуацията се промени, смятаме, че това е ключово”, посочи Николина Ангелкова. 

Министърът на туризма обяви, че е предложено да се създаде европейски компенсационен фонд при пътувания, който да подпомогне осигуряването на ликвидност на операторите и защита на потребителите. По думите й този инструмент е важен, за да се избегне затвореният кръг, който може да доведе до фалити или неблагоприятни последици за участниците във веригата. С това предложение са се съгласили колегите ѝ министри от Гърция, Италия, Испания, Франция, Малта, Кипър, Румъния, Полша и др.

Министрите на туризма са водили разговори и за по-гъвкави режими за туристически визи на граждани от трети страни, извън ЕС. Обсъждан е и специален план за възстановяване и излизане от кризата със собствени средства, както и вариантите за рекламирането на Европа като туристическа дестинация.

Поискахме единни правила за отваряне на границите на държавите членки на ЕС. Както и единен протокол както за работещите в сектора, така и за туристите. С единни общи европейски правила хаосът със сигурност ще бъде по-малък" допълни още тя. Според нея е важно да се възвърне доверието на хората към пътуванията.

Ангелкова отново обясни, че Министерството на туризма работи по няколко сценария за старт на летния сезон у нас. Планира се най-рано сезонът да започне на 1 юли.

Министърът призова хората да изберат България и българското Черноморие, както и всички останали красиви кътчета на нашата страна. Това ще помогне изключително много нашия сектор, обяви Ангелкова.

Тя призна, че това лято едва ли ще има бързо възстановяване на авиацията и трудно страната ни може да разчита на чужди туристи, затова ще се залага повече на вътрешния туризъм и на съседните държави.

Направени са предложения, анализирайки всеки конкретен плаж, за това къде е възможно да има безплатни чадъри и шезлонги и къде да са на символични цени, каза още министърът на туризма и добави, че предстои среща с асоциацията на концесионерите. По думите й ще бъде разработено и специално приложение, с което да може да се следят в реално време санитарно-хигиенните изисквания по плажовете по време на късния сезон.

Ангелкова подчерта, че всички изработени планове и срокове ще бъдат обсъждани с Националния оперативен щаб. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още