IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгени Крусев: Зеленият билет се оказа ефективна мярка срещу мръсния въздух

Общината вече не купува дизелови автобуси, каза заместник-кметът

13:53 | 12.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Зеленият билет се оказа ефективна мярка срещу мръсния въздух  в София, заяви пред БНТ заместник-кметът Евгени Крусев. Той посочи, че в първия ден, в който мярката беше приложена, 30 хил. души са се възползвали от възможността да пътуват с такъв билет (на цена 1 лев за деня). 

За сигналите за изчерпани зелени билети той каза, че в такива случаи билетите оперативно са били зареждани отново.

Евгени Крусев припомни и другите мерки, одобрени от общината за противодействие на замърсяването на въздуха, като рестрикции за паркирането, обособяване на нови зони за паркиране, миене на улици.

Той допълни, че всички нови превозни средства на градския транспорт са или на природен газ, или на електричество. В ход са процедури за закупуване на 160 нови превозни средства.

Общината вече не купува дизелови автобуси. В момента са останали в движение около 200 дизелови автобуса, основно в крайградските райони и по отдалечени линии.

Предстои работа по парк „Въртопо“ в Младост, както  и реконструкция на Западен парк. Ще бъдат озеленявани и на междублокови пространства, допълни Крусев.

Припомняме, че заради трайно повишените нива на фини прахови частици (ФПЧ) в големите български градове Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу България. В София неколкократно граждани от различни квартали протестираха срещу високите нива на замърсяване на въздуха. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още