IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генчовска: Няма срокове България да даде зелена светлина за преговори на РСМ

Има сериозни разминавания между МВнР и екипа на премиера за Северна Македония, заяви външният министър

17:33 | 15.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Няма срокове, в които България да даде зелена светлина за преговори на Република Северна Македония (РСМ) за членство в Европейския съюз (ЕС), каза външният министър Теодора Генчовска.

На закрито заседание на парламента депутатите изслушаха Генчовска по въпроса дали има промяна в българската позиция по отношение на Република Северна Македония. Изслушването беше по искане на ГЕРБ.

„Външно министерство въобще не говори за срокове. Има амбиции това да се случи до края на френското председателство, но премиерът не е заявявал официално такова нещо. Амбициите са на екипа му, който го съветва по външнополитическите въпроси”, каза министърът на външните работи пред медиите в парламента. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че очевидно има структурен проблем в коалицията и по въпроса за Северна Македония.

„Очевидно на коалиционно ниво и на ниво разпределение по министерствата като някакви феодални владения на отделни партии имаме проблем в коалицията и ще трябва или да намерим сили да сглобим по-добре конструкцията си, или това ще изяде главата на този кабинет”, коментира Христо Иванов.

Припомняме, че лидерът на "Има такъв наорд" Слави Трифонов разкритикува премиера Кирил Петков, обвинявайки го, че се опитва да заобиколи коалиционното споразумение и да отхвърли наложеното от България вето за евроинтеграция на Северна Македония. Според Трифонов се правят сделки на тъмно, без нещата да се обсъждат с коалиционните партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Какъв срок? Те какво подобриха - образование, медии / език на омразата/, какво??? НЕ трябва да има никаква промяна от нас. Промяната трябва да дойде от тях и когато дойде - тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още