IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в България тръгва нагоре в началото на годината

Най-много са поскъпнали развлеченията и храните, отчита НСИ

12:31 | 15.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Годишната инфлация в България през първия месец на 2019 година тръгва нагоре, ускорявайки се до 3% след достигнатото 7-месечно дъно в края на 2018 година, става ясно от последните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Годишната инфлация в страната през януари се ускорява до 3% при ниво от 2,7% през декември 2018 г.

Средногодишната инфлация за периода февруари 2018 - януари 2019 г. спрямо периода февруари 2017 - януари 2018 г. е 2,9%.

Инфлацията през януари спрямо декември 2018 г. е 0,5%.

През първия месец на годината най-голямо увеличение на цените на месечна база при стоките и услугите се наблюдава при развлеченията и култура, където повишението е с 5,6 на сто. След тях се нарежда ръстът при хранителни продукти и безалкохолни напитки - увеличение с 1,6%. Ръст се отчита и при цените за жилища, вода, електроенергия -  с 0,6%. По-незначително е увеличението в здравеопазването и съобщенията.

В същото време най-голям спад на цените през януари на месечна база има при облеклата и обувките - от 4,2%. Транспортът също бележи спад с - с 2,8%.

Без промяна са останали цените в сферата на образованието и в жилищното обзавеждане, домакинските уреди и принадлежности и обичайното поддържане на дома.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
s3
преди 5 години
Браво, добре е че инфлацията нараства за да може скоро да достигнем заложената инфлационна цел от около 2% инфлация. Така се стимулира икономиката и потреблението, както казват икономистите.Важното е да не растат цените на стоките, а само да имаме инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още