Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Юрист: Директивата за авторското право в ЕС няма да ограничи потребителите

Авторското съдържание може да бъде достъпно срещу символична цена, смята Десислава Кръстева

гледано: 1801   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Новата директива за авторското право и единния цифров пазар в ЕС не ограничава потребителите да имат достъп до информация, а по-скоро е предизвикателство спрямо пазара. Добре познатите ни механизми за компенсиране и възнаграждаване на авторите очевидно в днешно време вече не работят.

Това заяви адвокат Десислава Кръстева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея има безброй много различни източници и дори да бъдат блокирани източниците на доставчици, които са локирани в ЕС, винаги ще продължат да се появяват нови и нови платформи, които са нерегулирани пазари.

“Потребителят още дълго време ще може да намира каквото иска по най-различни канали“, каза Десислава Кръстева и уточни, че обект на авторското право са литература, изкуство и наука.

Още по темата

Затова тя смята, че трябва да се търсят алтернативни механизми, за да се възнаградят авторите. „Не чрез простото ограничение, а чрез това да се направи авторското съдържание лесно достъпно за потребителя срещу символична цена“, посочи адвокатът.

„Вместо всеки един от нас да търси часове наред филм или книга безплатно, да има срещу наистина символично възнаграждание, достъп до добри селекции от неща, което го интересуват. Мисля, че това е бъдещето“, прогнозира Кръстева.

Тя каза още, че при сътрудничеството между притежателите на правата и самите платформи вече се наблюдават такъв тип пазарни механизми.

"Доставчиците на услуги сега не могат да контролират какво се споделя от потребителите, осебено на големи платформи. Това може да се направи само през различни специализирани алгоритми, но целта е да се вмени отговорност на доставчиците. Накрая пазарът ще се урегулира от само себе си“, убедена е Десислава Кръстева.

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
10 млн. лв. за реклама на туризма искат от бранша за спасяване на летния сезон