IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Без ясен сигнал от ЕЦБ не може да очакваме присъединяване към ERM II

Трябва да подобрим конкурентоспособността на икономиката си с инвестиции, преди да приемем еврото, каза бившият вицепремиер

10:22 | 08.12.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Докато няма ясен сигнал от Европейската централна банка (ЕЦБ), България не може да очаква присъединяване към механизма, предхождащ еврозоната (ERM II). Това каза по БНР Ивайло Калфин, който е съветник на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер. 

Вчера главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева каза, че очаква покана за механизма догодина.

Ивайло Калфин обаче посочи, че все още не е даден най-важният сигнал за подобен напредък.

“Още когато влязохме в ЕС през 2007 година, проявихме подобен интерес и тогава проблемът беше с ЕЦБ. Засега от там не съм чул ясен сигнал, така че Кристалина Георгиева много мило, че има такава позиция, но там, където трябва да търсим важното мнение е, че то трябва да дойде от ЕЦБ”, посочи той.

Калфин акцентира, че ERM II не е чакалня, както доби популярност в общественото пространство, а време, в което да подготвим икономиката си, подобряване на конкурентоспособността й, с по-високи доходи, по-висока добавена стойност. Въпросът обаче е в това нашата икономика да може да произвежда по-високи заплати, подчерта Калфин.

По думите му влизането в механизма ERM II е нещо добро, но влизането в еврозоната предполага доста усилия, за които ще получим помощ от ЕС. Помощта би могла да бъде основно финансова, защото работодателите имат нужда от стимули да произвеждат повече и съответно да повишават заплати, каза той. Това предполага повече технологии, иновации, навлизане на модерни производства, което се случва с инвестиции.

По отношение на едностранното признаване от САЩ на Йерусалим за столица на Израел Ивайло Калфин прогнозира задълбочаване на кризата. Президентът Доналд Тръмп само "наля масло в огъня" на конфликта в Близкия изток, заяви Калфин.

"Позицията на ЕС е изключително ясна, българската позиция също. Това, което направи американският президент – налива масло в огъня на Близкия изток. Това ще подейства изключително раздразнително на целия конфликт, вместо САЩ да бъдат посредник за успокояване на конфликта", каза Калфин.

Според него е очевидно, че са надделели друг вид интереси, а не тези да се успокоява ситуацията в Близкия изток. “Това обаче дава на Европа много по-висока отговорност, защото сега Европа може да бъде този посредник – единствен, който би трябвало да се стреми към успокояване на ситуацията”, коментира Ивайло Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 6 години
Да не си мислиш, че е лесно да си ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
и ти си за друг форум, това не е бъг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
Бъг. Това е към друга статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
abdul
преди 6 години
Още малко ще напишат че Тръмп е виновен за Йерусалим егати.А ти си е чиста игра на евреите.Тръмп в случая е изнудван, защото ако не премести посолството евреите ще му скроят номер за бюджета и дълга в САЩ.Толкова е просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
-И този човек ръси глупости Е Ц Б има ясни изисквания за да започне кандидатстване за Еврозоната И България изпълнява всички тези условия Дали ще ни приемат в Чакалнята зависи от Е Ц Б но все пак някои трябва да кандидатства и да подаде молбата Е Ц Б е независима но политиките и се определят от Е К Какви са тези изисквания за сигнали намигвания и нишани Има си правила и толкова Винаги ми е интересно защо толкова много хора не искат да подадат молбата за кандидатстване а винаги говорят за дисбаланси намеци сигнали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още