IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Няма основание да отлагат влизането ни в Шенген

Влизането на България в Шенгенското пространство е политически важно, но не би трябвало да е приоритет, каза бившият вицепремиер

12:49 | 07.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Няма основание да отлагат влизането на България в Шенген. Заради България и Румъния въпросът се превърна в политически, а никога не е бил такъв. Това е технически въпрос, коментира по Нова телевизия бившият вицепремиер Ивайло Калфин.

Вчера премиерът Бойко Борисов се срещна с холандския си колега Марк Рюте в опит да преодолее последната пречка пред влизането на България в Шенген - резервите на Холандия. 

Подкрепяме България да се присъедини към Шенген и оценяваме положените усилия, но се иска да се свърши още малко работа от всички заинтересовани, включително и в България, каза Марк Рюте.

Калфин посочи, че България си има своите проблеми и си ги решаваме. Такива има всяка една страна-членка. Шенген по никакъв начин не може да бъде свързан с тях, категоричен е той.

По думите му противниците на присъединяването на страната ни към Шенген обвързват мотивите си с Механизма за сътрудничество и вътрешни работи, свързан с ефективността на съдебната власт – някои от критериите България е изпълнила напълно, а други са толкова обтекаеми, че никой не може да каже какво точно се иска, обясни Калфин.

Не виждам с какъв аргумент България може да бъде държана извън Шенген. Няма такъв“, посочи той. И допълни, че влизането ни там е политически важно за нас, но не би трябвало да е приоритет. Не си представям, особено в тази ситуация с миграцията, докато не се успокои трайно, да премахнем паспортните проверки.

Бившият вицепремиер допълни, че не е разбрал какво точно Марк Рюте очаква да промени България, за да се присъедини към Шенген.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 6 години
ДА ТИ КАЖЕМ, ЩОТ АЗ РАЗБРАХ, БЕЗ ДА СЪМ БИЛ НА РАЗГОВОРА ВИ.Казаха: миришат Ви краката. Нема начин......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още