IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Готови сме да управляваме с правителство на малцинството

ИТН са поискали пари за строителните компании, които изграждат магистрали, но има съмнения за нарушения при тях

16:29 | 08.06.22 г. 18
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Продължаваме промяната" е готова да управлява с правителство на малцинството, заяви категорично премиерът Кирил Петков по повод случващото се в управляващата коалиция. По-рано днес лидерът на ИТН Слави Трифонов съобщи, че оттегля своите министри от кабинета заради нарушения на коалиционното споразумение и актуализацията на бюджета.

Вицепремиерът Гроздан Караджов поиска допълнително 3,6 млрд. лева, които да бъдат платени на строителните компании, извършващи пътни ремонти, обясни по време на пресконференция премиерът Кирил Петков. С тези пари бюджетът на МРРБ, оглавявано от Караджов, е трябвало да бъде увеличен с 6 млрд. лева.

"Готови сме на правителство на малцинство, но няма да харчим без контрол", категоричен беше Петков. Той обясни, че вижда потенциал за подкрепа от депутати на ИТН, които вярват в принципите на това управление, и отхвърли коментарите, че правителството ще бъде зависимо от ГЕРБ и ДПС.

"На тази коалиция ни трябват още 12 депутати да ни подкрепят", посочи премиерът и допълни, че БСП и демократите вече са заявили желанието си да останат в управляващата коалиция.

От правителството са отказали отпускането на тези допълнителни средства за строителните компании. Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков коментира, че разследванията на воденото от него ведомство са показали, че тези средства не са харчени за изграждането на АМ "Хемус", а са заминали "в неизвестна посока".

"Става дума за бюджетни средства на нашата държава. За тях не е ясно къде се намират и за какво се използват", категоричен беше Рашков.

Петков обясни още, че от ПП са предложили Бойко Рашков да оглави комисията за борба с корупцията КПКОНПИ, но ИТН не са подкрепили това предложение. Премиерът определи вътрешния министър като "безспорен лидер в борбата срещу корупцията". Според него отказът на ИТН да подкрепи неговата кандидатура изразява "явното нежелание за справяне с корупцията". 

"Тази коалиция беше трудно сформирана", коментира от своя страна финансовият мининстър Асен Василев. Според него обаче всички са били обединени, че парите ще се харчат прозрачно и няма да бъдат допуснати кражби. Това е била "червената линия" за "Продължаваме промяната" и тя е била прекрачена днес, обясни още финансовият министър. 

Той беше категоричен, че всички постановления на Министерския съвет, с които бяха похарчени 9-те млрд. лева в края на 2021 година, са публични. Има пълен отчет как са разходени средствата, за които ИТН имат съмнения, че са похарчени без контрол, уточни Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 0
Asdf1234
преди 1 година
Радвам се за теб Кириле. Ще ми е интересно да видя?? За сега се гмуркаме здраво към дъното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
Shadow1
преди 1 година
Явно четворна коалиция е твърде сложна за поддържане, нека да е тройна тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
viva
преди 1 година
Не знам какво точно си написал, но позна. Гласувах точно за ГЕРБ. Може да беше с отвръщение, но за тях. Всеки народ си заслужава управляващите. ББ може да е нагъл селянин, ама какъв да бъде, като народът му е такъв? Няма как изтънчен интелектуалец да разбира и ръководи прости селяни, както и няма как *** селянин да управлява и да бъде разбирам от изтънчени интелектуалци. ББ е най-подходящия управление за България. Както се казва, "козата си иска пръч". Мога сто баса да хвана, че дойде ли ББ на власт, спекулативната част от инфлацията на мига ще изчезне. Спекулантите се страхуват от такива като ББ и се надсмиват над инфантили като простия Кирчо, уж харварда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Да, трябва да бъдат съдени за ПРЕДАТЕЛСТВО по Чл. 98 от НК: Чл. 98.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Гледам копейниците се превъзбудили. И какво очакват, сигурно бай им Тошо да се върне:))) който и да дойде, ще покаже среден пръст на любимото ви жуже, рубашници.:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Така е. Дори КАРТОФОГЛАВИЯТ изглежда читав, в сравнение с тия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Никаква Канада !!! Този индивид и част от кликата му (например пишман министърката на външните работи) трябва да бъдат съдени за ПРЕДАТЕЛСТВО по Чл. 98 от НК: Чл. 98. (1) Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години. (2) Същото наказание се налага и на онзи, който извърши действие с цел да предизвика война или друго враждебно действие против Републиката. Очевидно е че престъпни действия като бруталното нарушение на Виенската конвенция от събота, предизвикват враждебни действия срещу нашата държава (и то заслужени) от съседна страна, която може да ни смачка за нула време. Дори наказанието предвидено в Чл. 98 е позорно ниско - трябва да има възможност за доживотен затвор и дори за смърт !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Жега... И сега - или задкулисие с ГЕРБ/ДПС или нови избори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 6
4un4o.
преди 1 година
Задников , пак идиотизми от теб бе . Гледам простокирето при ризовата. Майко *** много просто това кире бе . всички ли сте толкова умни или той е най , щото е от харварт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
МНОГОПРОСТОкИРО, Оставка! Куфари, летище, Канада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още