IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костов: Да се строят писти без промяна на предназначението на горите е правилно

Не е логично изключение да има само за изграждане на лифтове и влекове, каза бившият зам.-министър на земеделието

11:10 | 14.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Отмяната на изискването за промяна на предназначението горските територии при изграждане на ски писти е по- правилен вариант от действащия в момента. Това каза по БНР Георги Костов, бивш зам.-министър на земеделието по повод предложените от депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ промени в Закона за горите, които разрешават строителство и реконструкция на ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, без да се минава задължителна процедура за смяна на предназначението на горските територии, върху които е предвидено да се строи.

Костов посочи, че последните предложени промени връщат ситуацията с проекта на Закона за горите от 2010 година, изготвен под негово ръководство. “Смятам, че това връщане към началния вариант е по-правилно”, каза Георги Костов.

И обясни, че е разрешено електропроводи, нефттопроводи и всякакви други проводи да преминават през горски територии, без да се налага да се сменя предназначението на земята под тях.

“Не е логично да бъде изключение само за лифтове и влекове, тъй като промяната на предназначението на земята под стълбовете е доста сложна процедура. Това затруднява и евентуалната реконструкция, както е ситуацията с Витоша. Трябва да мислим с еднакъв аршин”, заяви той.

От друга страна е отмяната на изискването за промяна на предназначението на ски пистите. Това е в полза на гората, защото една писта може да се използва определен период от време, колкото и да е дълъг този период. Когато спре да се използва като писта, тя трябва да стане отново горска територия, защото е в гората.

Костов посочи че в Юндола има поне две изоставени ски писти, които отново са гори и неспециалист не може да разбере, че там е имало писти.

“Ако променим предназначението на територията на ски пистата, тя вече не е горска територия и става урбанизирана територия, върху която спокойно могат да се правят ПУП-ове и с решението на главния архитект на общината могат да се направят много строежи или каквото и да е друго. Подобен подход разкъсва целостта на Горския горския фонд и горската територия, което е много неблагоприятно”, посочи Костов.

Строителство на ски писти е регламентирано в Закона за туризма, а не в Закона за горите изтъкна Костов и акцентира, че определението на понятието ски писта в момента е насочено към потребителите и не изяснява добре поземлените отношения, а в една ски писта има много допълнителни съоръжения, свързани със строителството ѝ.

Проблем според него има и в допускането на постоянни ограждения на пистите, тъй като горите са достъпни, а оградите пречат на дивеча. Още по-сериозен е въпросът със станциите на лифтовете и влековете, посочи Костов.

“Добре е, когато извършва процедура за строителство на ски писта, успоредно да върви процедурата за лифтове и влекове, които ще я обслужват. Станциите са сериозно строителство и такова почти не се допуска в Закона за горите с изключение на заслони, ловни кантони и горски кантони, които не позволяват строителство на помещения за постоянно или временно обитаване”, обясни експертът.

Костов призова законодателите да са внимателни при съгласувателната процудура на двата законопроекта, за да избегнат рисковете от постоянно разширяващи се обекти в планините и горите.

Той разкритикува и някои текстове в законопроекта - за лифтовете, влековете и ски пистите се отменя процедурата за преминаване през обществено обсъждане чрез областните планове за управление на горските територии.

"На практика това е да попитаме хората от местните райони как, къде и за какво искат да бъде използвана гората.  Например, за Витоша ще питаме софиянци къде да има писти, къде да има места за отдих, къде - за други дейности”, обясни Костов. Тези областни планове са важни, защото  това е демократично управление на държавната собственост и на горите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още