Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лекарите от ТЕЛК комисиите ще могат да работят и на друго място

Промените бяха приети окончателно в Закона за здравето

Лекарите от ТЕЛК комисиите ще могат да работят и на друго място

Снимка: Pixabay

Лекарите от националната и териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК и НЕЛК) ще могат да работят и в лечебни заведения, успоредно с работата си в комисиите. Това става възможно с приетите от парламента на второ четене промени в Закона за здравето.

Така отпадна съществуващата пълна забрана медиците членове на ТЕЛК и НЕЛК да упражняват дейности, които подлежат на техен контрол, както и да извършват консултативна дейност, свързана с вида и степента на увреждане, временната неработоспособност и трайно намалената работоспособност, предава БТА.

Промените дават възможност при извършване на медицинската експертиза в съставите на комисиите да участват и лекари, които извършват лечебна и диагностична дейност. Ограничението ще важи единствено по отношение на участието в състава на комисията на лекар, който е пряко ангижиран с конкретно освидетелствано лице. В тези случаи лекарите ще имат задлъжението да правят отвод от заседанието на ТЕЛК комисията, която разглежда случая. ТЕЛК комисиите ще бъдат част от структурата на болниците, в които са разположени.

Идеята на вносителите е да бъде преодоляна липсата на специалисти в системата на ТЕЛК и НЕЛК.

В срок до два месеца от влизането в сила на този закон специализираните състави на НЕЛК трябва да се приведат в съответствие с новите изисквания.  

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Протести в Ямбол заради ниското качество на живот