Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лозарите очакват високи добиви и качествено вино през 2018 г.

Институтът по лозарство и винарство в Плевен ще представи нови сортове

Лозарите очакват високи добиви и качествено вино през 2018 г.

Снимка: Рixabay.jpg

Очакванията са 2018 г. да бъде хубава за лозарите - да се произведе качествено и по-голямо количество грозде, за да има хубаво вино наесен. Това заяви в интервю за БТА проф. Иван Пачев - директор на Института по лозарство и винарство в Плевен.

По думите му 2017 година е била една от много добрите години за лозарите като качество на гроздето, но количеството не е било достатъчно.

Проф. Пачев съобщи, че тази година Институтът ще представи в сортовата комисия два нови сорта бяло винено грозде. Единият е клонова селекция от Алиготе, а другият - от Мискет Отонел.

„Клоновата селекция изисква пет-шест години работа. По принцип селекцията на лозата е много дълъг период - тя продължава между 15 и 20 години. Но когато е създаден един сорт, клоновата селекция търси по-добрите му качества и времето за нея е по-кратко“, пояснява специалистът. 

Още по темата

Търсенето на бяло вино расте, както у нас, така в Западна Европа. От новите сортове се получава вино с прекрасни вкусови качества, каза професорът.

За работата в Института той разказва: „Работим в много трудни условия. В момента се прави пререгистрация на земята, която използваме за изследователската и селекционната дейност. Тъй като земята ни е дадена от държавния поземлен фонд, през определено време се прави инвентаризация - как се използва, дали се използва цялата площ“.

„Финансирането е все още същото - няма промени от години. Положителното е, че мина на първо четене в Народното събрание изменение в закона за Селскостопанската академия (ССА). Това ни дава една нагласа, че може би, както казват от Министерството на земеделието и храните, от 1 април нататък ще имаме действително работещ закон за Селскостопанската академия“, допълва той.

Учените се надяват да бъде променен моделът на финансирането и финансирането на Академията да бъде на отделен бюджет в системата на агроминистерството. „Това означава, че парите, които изкарваме от нашата производствена дейност, ще останат да се ползват от Академията и институтите към нея“, допълва той.

Институтът е спечелил  финансиране на проект за трансгранично сътрудничество с Гърция. Ще се направи инвентаризация на насажденията от двете страни на границата, за да се подобри качеството на продукцията.

Планира се и кандидатстване с проект за оползотворяване на всички растителни остатъци след резитбата и създаването на компост.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Протести в Ямбол заради ниското качество на живот