IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Неков: България има последна възможност да защити традиционното кисело мляко

Сега вариантите са два - глоби или защитата да падне

09:54 | 13.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България има последна възможност да защити като традиционен продукт българското кисело мляко. Ако пропуснем тази възможност, няма да имаме друга, каза пред БНР евродепутатът Момчил Неков.

До влизането на страната в Европейския съюз (ЕС) традиционните продукти са били защитени по Лисабонската спогодба за закрила на наименованията за произход. Сега те трябва да бъдат защитени по европейските схеми за качество и това не е направено. 

Това е пропусната възможност повече от 10 години, Европейската комисия (ЕК) е започнала процедура срещу България.

Не можем да поддържаме два регистъра за хранителни продукти – по Лисабонската спогодба и по европейските схеми за качество – т. нар. географски означения за произход, обясни Неков.

Сега по думите му има два варианта – да падне защитата или България да плаща глоби. В такива случаи по принцип първоначалната глоба е около 100 хил. евро, а след това по 15 – 40 хил. евро на ден.

Ако защитата падне, гърците могат да защитят гръцкото кисело мляко и ние няма да можем да ползваме наименованието българско кисело мляко.

Европейската схема за качество има предимството, защото защитата е не само на национално, но и на европейско ниво, също и гаранцията за качество, допълни Неков.

Отдавна според него е трябвало сдружение от поне три производителя да подаде заявление в земеделското министерство, което да препрати заявлението на ЕК. 

Нямало е национална стратегия и производителите не са се сдружили. Изтекли са всички дерогации и ЕК върви към санкции спрямо България, допълни Неков.

По думите му имаме европейска защита за  българско розово масло и горнооряховски суджук.

В същото време Италия е защитила над 300 продукта, а Гърция - 106.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още