IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малина Крумова: 42 хил. сгради се нуждаят от обновяване

Програмата за санирането продължава, но по нови правила, обяви заместник-министърът на регионалното развитие

11:10 | 30.05.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

42 хил. сгради се нуждаят от обновяване, а средствата, необходими за това, са изключително огромни. Нужен е устойчив модел на финансиране, заяви заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова в ефира на Нова телевизия. Очаква се до средата на следващата година около 2 хил. сгради да бъдат обновени.

Тя обяви, че се обмисля въвеждането на съфинансиране за хората, които не могат да си позволят саниране, както и диференциране в зависимост от климатичните или демографските обстоятелства в различните области и общини, но все още не е взето окончателно решение за това как да бъде продължена програмата за безплатно саниране. 

„Единственото ясно е, че ефектите от програмата са изключително големи и следва да продължим да изпълняваме подобни програми за жилищно обновяване”, уточни Крумова и добави, че правилата обаче ще бъдат променени.

Тя подчерта, че в региони със забавено икономическо развитие има и застрашаване на жилищния фонд и напомни, че собствеността е не само право, но и отговорност, и ако хората искат помощ за обновяването от държавата, следва и да поддържат собствеността си.

Според нея един унифициран модел не върши достатъчно работа. Около 40% от хората са готови да предоставят частично финансиране и това следва да бъде използвано, допълни заместник-министърът.

По думите ѝ новият модел на финансиране трябва да е готов до края на 2018 г. „Ще има ясна дългосрочна визия поне за следващите 25 години”, категорична е Крумова. До сега около 70 хил. са сдруженията на собственици, кандидатствали за помощ по програмата, каза още заместник-министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
престъпната схема продължава ... що да не ремонтираме имотите на мързеливите с парите от данъците на работливите докато Пра.с освои половината, а после те ще гласуват за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Не били компютри, били компоти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още