Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Миграционният натиск е нараснал в края на 2018 г. при българо-гръцката граница

Ще бъдат дислоцирани сили и технически средства за видеонаблюдение

Миграционният натиск е нараснал в края на 2018 г. при българо-гръцката граница

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Миграционният натиск е далеч по-нисък от нивата през 2015 г. и 2016 г., с известно увеличение в края на 2018 г. и то основно по отношение на българо-гръцката граница. Това каза вътрешният министър Младен Маринов след обсъждане на годишния отчетен анализ на дейността на Гранична полиция, предаде БТА. Заради това ще бъдат дислоцирани сили и технически средства за видеонаблюдение по южната ни граница.

Отчитаме значително намаление при опитите за преминаване на българо-турската граница, допълни Маринов и отчете, че оградата по границата с Турция е дала резултат. Завишени резултати по отношение на контрабандата също са отчетени. 

Още по темата

При българо-турската граница са регистрирани 5311 опита граждани на трети страни да преминат на вход, което е намаление с 23% спрямо 2017 г. Задържани са общо 350 лица от трети страни, което показва намаление с 46% в сравнение с 2017 г.

Шест пъти повече в сравнение с 2017 г. са опитите на граждани на трети страни да влязат незаконно на българо-гръцката граница. Българските гранични власти са задържали 293 граждани на трети страни.

Наблюдава се намаление на миграционния натиск на изход със 74% спрямо 2017 г. През 2018 г. на изход са задържани 634 граждани на трети страни при опит за незаконно преминаване на държавната граница. Най-натоварена на изход продължава да бъде българо-сръбската граница

По линия на контрабандата са задържани над 1, 262 млн. кутии цигари, което е с 50% повече в сравнение с 2017 г. През миналата година на границите на страната са установени и задържани 12 кг хероин, 75 хил. кг канабис , 106 кг марихуана и 123 кг синтетични наркотици.

За 2018 г. на ГКПП са установени 11 432 лица и 223 МПС, обявени за издирване.

Вътрешният министър коментира и кризисните центрове за бежанци, които трябва да се изградят у нас по южната ни граница с Турция. Той каза, че те са част от Стратегията за справяне с кризи при евентуална мигрантска вълна. Те се изграждат с отпуснати средства от Европейската комисия. И припомни, че все още има много бежанци на територията на Турция и страната ни трябва да е готова за реакция, за да не се допусне кризата от 2014 - 2015 г.

Той отбеляза, че в Съвета по вътрешни работи и правосъдие е заявил твърдата позиция на МВР за приемане на решение по въпроса с мигрантската вълна, което да доведе до това, че при евентуална криза ще има солидарност от страните, които не са на първа линия.

Маринов призова политиците да не се заиграват със страховете на хората по темата с мигрантите. Като заяви, че не става дума за изграждане на площадки, където ще бъдат настанявани върнати мигранти от Западна Европа.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ВиК холдингът ще погаси дълговете на дружествата в Добрич и Шумен