IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на туризма ще контролира туристическите обекти

Парламентът прие окончателно промените в Закона за туризма

14:30 | 19.04.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министерството на туризма ще контролира туристическите обекти. Това реши парламентът, като прие промени в Закона за туризма на второ четене, предава БТА.

Засилените контролни функции на туристическото ведомство предвиждат контролно звено да проверява лица, извършващи туристически услуги. Длъжностни лица от ведомството ще могат да проверяват както обектите, така и дейността на лицата. 

Промяната се налага заради многобройните сигнали за нарушения, адресирани до Министерството на туризма.

Промените предвиждат съставените констативни протоколи да се изпращат до КЗП за последващ контрол и налагане на санкции. Увеличава се горната граница на имуществените санкции - от 1000 на 3000 лв. Въвежда се глоба в двоен размер при повторно нарушение. 

Съгласно закона към днешна дата само по искане на КЗП може да се отнеме категорията, каза министър Николина Ангелкова миналата седмица, посочвайки, че министерството е с „вързани ръце“. В момента чакаме друг орган да ни сигнализира, за да можем да стартираме процедура за отнемане на звезди, заяви тя и обеща по-строг контрол при категоризация на хотелите.

Министерството на туризма ще е централно звено за контакт с останалите държави от ЕС във връзка с предоставянето на туристически услуги.

В Закона за туризма са разписани по-обстойно правата на пътуващия и на туроператора. Променят се и обезщетенията при неизпълнение на задълженията.

Въведена е конкретизация на типовете и видовете хотели, както и за заведения за хранене и развлечение.

Правоспособност за упражняване на професиите екскурзовод, планински водач и ски учител ще могат да придобиват не само български граждани, но и граждани на държава - членка на ЕС, и на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Швейцария. 

Промените са във връзка с транспониране на европейска директива за пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги и хармонизирането на българското законодателство с това на останалите държави от ЕС по отношение на дейността на туроператорите и туристическите агенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още