IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модел за гаранционен фонд в туризма - в края на мандата на служебния кабинет

Необходима е промяна в Закона за туризма, каза заместник-министърът Ирена Георгиева

16:33 | 22.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Работи се по модел за създаване на гаранционен фонд в туризма, който трябва да е готов до края на мандата на служебното правителство. Това каза пред БНР зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. По-рано днес се проведе среща между министерството и представители на туристическия бранш във връзка с парите за подпомагане заради пандемията. 

„Важно е да се изгради модел на гаранционния фонд и също така да се направи промяна в Закона за туризма. Създадена е работна група и ще се предложи за обсъждане финансовият модел за гаранционен фонд. Надяваме се да имаме първи вариант на фонда до края на нашия мандат, след това да продължи обсъждането и да се постигне широк консенсус, след което да се пристъпи към законови промени", каза Георгиева. 

Във връзка с планирания протест на туроператорите през следващата седмица заради липсата на помощи за ликвидност Георгиева коментира, че решението им за протест може и да се ревизира. Като цяло работата на ведомството по разпределянето на средствата е напреднала и 30 млн. лева вече са разписани като мярка, уточни тя.

„Очакваме нотификацията от Европейската комисия. Парите ще бъдат разпределени до края на годината“, каза заместник-министърът и уточни, че министерството работи за това средствата да останат за туристическия сектор, тоест да има решение как да бъдат разходвани от сектора, а не да бъдат загубени.

„Надделява мнението да бъдат подпомогнати туроператорите, защото те не работят пълноценно още от 2020 година", допълни Ирена Георгиева.

В актуализирания бюджет бяха гласувани 70 млн. лева за туризма - 30 млн. лева от тях ще бъдат разпределени на около 44 000 фирми в сектора по икономически кодове, включително и за фирми, които не са от бранша – фитнес центрове, СПА центрове, козметични студиа. Не е посочено как ще бъдат разпределени другите 30 млн. лева. За остатъка от 10 млн. лева е определено конкретно, че 6 млн. лева трябва да бъдат отпуснати на туроператорите за възстановяване на пари към клиенти и 4 млн. лева за екскурзоводите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още