IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ изчаква експертни становища, за да се произнесе за добива на газ в Добруджа

Експертният съвет има четири варианта за решение по екооценката на инвестиционното намерение

16:14 | 04.01.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на околната среда и водите Нено Димов. <em>Снимка: БТА&nbsp;</em></p>

Министърът на околната среда и водите Нено Димов. Снимка: БТА 

Министерството на околната среда и водите чака становища от осем институции за добива на газ в Генерал Тошево. Това каза днес пред представители на медиите министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Припомняме, че през декември 2017 г. жителите на общината отхвърлиха на местен референдум инвестиционното намерение на компанията "Русгеоком БГ" за добив на природен газ в находище „Спасово“. Зърнопроизводители и граждани се опасяват, че добивът ще предизвика екологична катастрофа в Добруджа.

В сряда в Генерал Тошево имаше среща на министрите Теменужка Петкова, Нено Димов и Румен Порожанов с представители на Асоциацията на зърнопроизводителите с инициативния комитет, съобщи „Стандарт“.

Премиерът Бойко Борисов пък разпореди на тримата министри „в спешен порядък да намерят решение на въпроса“.

„Приоритет на правителството е запазването на живота и здравето на хората, така че ще се търсят решения в тази посока“, каза днес Нено Димов.  

„Докато не съберем информация за всички сигнали, които са подадени, няма да процедираме с оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС). В момента сме изпратили въпроси към осем институции и чакаме отговорите“, допълни той. 

Димов коментира още: „Инвеститорът е прав, че референдумът не е задължителен при гледането на ОВОС, но сигналите, които сме получили, и становищата, които очакваме, ще бъдат взети предвид при процедурата за приемането на доклада".

Той обясни, че експертният съвет има четири варианта за решение – да не одобри инвестиционното предложение, да го върне за преработване, да го върне за доработване и да го одобри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Ако правителството не иска да се вслуша в гласа на народа произнесен на референдума по този въпрос значи трябва да бъде свалено от власт.Какви екооценки чакат и защо въобще обмислят заявени инвестиционни решения против волята на живеещите там?Доллни корумпирани ммръсници!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
fortiss
преди 6 години
Те жителите там не искат, тези си правят становища. Въобще нищо не правете, а спрете това замърсяване докато е време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още