IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите фармацевтични компании в България

Основните участници на пазара през 2017 г. са същите, които имаха водеща роля и през 2016 г., но има промяна в челните позиции

13:17 | 23.01.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Основните участници на пазара през 2017 г. са същите, които имаха водеща роля и през 2016 г., но има промяна в позициите на първите пет фармацевтични компании по продажби в стойност при медикаментите с рецепта за аптечен пазар. Това показва анализът на данните на международната компания IQVIA, предоставен на Investor.bg.

Разместванията се дължат на позиционирането на Actavis/Teva като първа компания в България по този показател.

След сделката по придобиване на Actavis от Teva през 2016 г. компанията зае втора позиция на пазара по продажби в стойност на продукти с рецепта, а през 2017-та се изкачи до първата позиция. 

Така топ 5 на компаниите в България с най-голям пазарен дял по продажби в стойност при медикаментите с рецепта на аптечния пазар за 2017 г. изглежда по този начин: Actavis/Teva, Novartis, AbbVie, GlaxoSmithKline, Sanofi.

За сравнение, през 2016 г. в Топ 5 попаднаха Novartis, Teva, Roche, Sanofi-Aventis, GlaxoSmithKline.

В сегмента „Продукти без рецепта“ (ОТС регистрирани и нерегистрирани, хранителни добавки) през 2017 г. изглежда по този начин: Actavis/Teva, Софарма, GlaxoSmithKline, Sanofi-Aventis, Novartis.

За сравнение - през 2016 г. в топ 5 попаднаха Actavis/Teva, Софарма, Bayer, Novartis, GlaxoSmithKline.

При търговците на едро с лекарства няма голяма динамика в търговските дялове. Най-големите четири дистрибутора държат над 80% пазарен дял на аптечен пазар. Така първите четири дистрибутора са Фьоникс, Софарма трейдинг, Стинг и Фармнет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 6 години
Дори сам аз изненадан, че моята GSK: толкова могъща дори в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още