IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неформалните плащания за здраве да се намалят до 15%, препоръчва СЗО

Ще се търси нов механизъм за намаляване на броя на здравно неосигурените лица, каза Даниела Дариткова

12:38 | 05.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Неформалните плащания в здравната система е желателно да се намалят до 15 на сто. Това каза ръководителят на представителството на Световната здравна организация (СЗО) в България Скендер Сила.

Той посочи, че в момента в България пациентите доплащат лични средства в размер на 44,2 на сто, предава БТА.

През май се очаква чуждестранни икономисти и финансисти да пристигнат в България, за да извършат анализ на здравната система, да окажат техническа подкрепа и да направят препоръки за промяна с цел намаляване на личните разходи за здраве, допълни Сила.

България трябва да се справи с това предизвикателство, както и с високите нива на тютюнопушене, употреба на алкохол, наднорменото тегло на гражданите, незаразните болести, добави д-р Сила.

През тази година Световният ден на здравето - 7 април, е на тема "Универсален достъп до здравеопазване: за всеки навсякъде", което означава всеки навсякъде да може да ползва здравни услуги без да изпитва финансово затруднение за това, обясни Скендер Сила. По думите му има държави от европейския регион на СЗО, които много добре се справят с осигуряване на универсален достъп, но от друга страна най-бедната 1/5 част от населението най-верятно няма да потърси здравна услуга заради финансови затруднения. 

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова каза, че в страната ни има добро здравно покритие с добро качество, но върху здравето влияят и други фактори, за които е необходимо обединяването на усилията на институциите, както и личната отговорност на всеки за собственото му здраве.

Ще се търси нов механизъм за намаляване на броя на здравно неосигурените лица, които по последни данни са малко над 700 хиляди души, каза Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване. Тя изрази амбиция за намаляването на броя им и посочи, че преди две години, след законови промени за възстановяване на здравноосигурителни права, неосигурените граждани са били около 500 хиляди.

Почти всеки трети българин се справя трудно или много трудно с разходите за здраве, а всеки десети е взимал заем за удовлетворяване на здравните си потребности, анонсираха наскоро от Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Над 50 на сто от разходите за здраве са давани от пациента, като е трайна тенденцията държавата да прехвърля финансовата тежест върху гражданите, посочи анализът. Този процент в държавите, в които има добре работещо здравеопазване, варира между 5 и 20 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още