IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Василев: Всякакви страхове за еврозоната са измислени

Няма да има аргументи за отговор „не”, ако си поставим кандидатурата, каза бившият министър на икономиката

12:25 | 17.01.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато и да влезем в еврозоната, винаги е по-добре за нацията и за държавата, а всякакви страхове са измислени. Това каза бившият министър на икономиката Николай Василев по bTV във връзка с анонса на финансовия министър Владислав Горанов, че се очаква до края на юни България да кандидатства официално за присъединяване към Европейския валутен механизъм, като предварителна стъпка преди приемането на еврото. 

Бившият министър определи опасенията, че след евентуалното въвеждане на еврото у нас цените автоматично може да скочат и кафето, например, да стане от 1 лв. 1 евро, като "бабини деветини" и "измишльотини" на хора, които не са специалисти или са популисти. 

Той посочи, че и през 2005 г. България е била готова да влезе в еврозоната, но това не е било голям политически приоритет.

„Като се погледне инфлацията на всички, влезели в еврозоната, се вижда, че (за инфлацията – б. ред.) няма никакво значение дали са влезли, или не – т.е. няма удвояване на цените. В Литва дори цените са паднали”, посочи той.  

„Може да има и няколко закръглени цени, но вероятно цени на стоки като коли, компютри и дрехи, например, ще паднат – заради намаления риск”, каза още Василев.  

„Най-малко трябва да говорим за цените, това е 10% от цялата тема. 40% от нея е регулацията и интеграцията на банковия и финансовия сектор – ако бяхме в еврозоната, щяхме да имаме втори, европейски, банков надзор и някои неща отпреди години може би нямаше да се случат”, посочи той, визирайки случая с КТБ.

„На следващо място, държава от еврозоната има различен имидж. Ще ни вземат по-сериозно, ще има повече инвестиции, ще ни се повиши кредитният рейтинг, ще имаме по-ниски лихви …. Може да има среди, които не искат европейски банков надзор, сигурно преди 20 години е имало контрабандни среди, които не са искали да влезем и в ЕС”, каза той. 

Трябва ли България дa пpиeмe eвpoтo?

Дa, тoвa щe ocигypи пo-гoлямa cтaбилнocт и по-висок стандарт.
Дa, нo cлeд ĸaтo се дoближим до cpeдния cтaндapт нa живот на EC.
He, това ще повиши инфлацията.
He, защото и ceгa лeвът e cтaбилeн зapaди вaлyтния бopд.
Общо 2201 гласа

„Словения, Словакия, трите прибалтийски държави – да виждаме някой да се оплаква? Те забравиха кога са имали други валути.”

След като България кандидатства за еврозоната, ще трябват няколко години – три или повече. Въпросът е официално да изявим своето желание, подчерта Василев.

Няма да има аргументи за отговор „не”, ако си поставим кандидатурата, смята той.

Сега сме в центъра на вниманието с председателството на Съвета на ЕС и ако кандидатстваме тази година, ще е много добре, освен това две години имаме голям бюджетен излишък и "това е страхотно", поясни Василев и подкрепи финансовия министър Владислав Горанов за курса към еврозоната в средата на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 7
Todor Sabev
преди 6 години
Вече сме поели достатъчен риск. Резервите на БНБ са основно в евро облигации. Защо трябва да се натискаме повече. В еврозоната независимоста и диверсификацията ще е по трудна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
Todor Sabev
преди 6 години
Какъв е смисъла да се присъединяваме към икономическа зона с нива на държавния и часния дълг над 300 процента. И какво ще стане при значителен спад на пазарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
abdul
преди 6 години
А сега в измисленото му ETF-че :-) ХихиИначе да влезем в ЕЗ за "различен имидж" (че сегашния не е за показване), "Ще ни вземат по-сериозно" (а не като сега), "ще има повече инвестиции", "ще ни се повиши кредитният рейтинг", "ще имаме по-ниски лихви"защото в момента само и единствено валутата ни пречи.Колко трябва да си наивен, за да вярваш че една валута може да бъде пречка за тези неща?Истинските проблеми са политически. Нито са числови, нито са валутни.А този очилат PR, след още една вълна в цената на ETFчето му ще трябва да се обяснява пред "инвеститорите" си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
melon
преди 6 години
Един човек, преди няколко години ни уверяваше и в ползата от това да се инвестира в Меком, Силистра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
bgMan
преди 6 години
Тоя Василев ако наистина вярва това, което казва нека да дойде да разисква ползите и минусите тук във форума на investor.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още