IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се добавка от 50 лв. към пенсиите и за април

Два месеца неплатен отпуск се води за осигурителен стаж и през 2021 г., обяви социалният министър

17:18 | 27.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Подкрепата от 50 лв., която държавата отпуска към пенсията, може да продължи и през април. Това каза социалният министър Деница Сачева в рамките на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия, предаде репортер на БГНЕС.

Сачева посочи, че добавката към пенсиите ще се дава, „докато има нужда или докато има епидемиологична обстановка“.

През април държавата ще отпусне еднократно по 120 лв. за храна на 392 хил. пенсионери. Условието е техните пенсии да са между 300,01 и 369 лв. Предстои да се обсъди дали този кръг от хора ще получи бонуса от 50 лв.

Подкрепата за пенсионерите възлиза на 106 млн. лв. на месец.

Припомняме, че още през есента на миналата година премиерът Бойко Борисов заяви, че изплащането на надбавката от 50 лева за всички пенсионери ще продължи до края на пандемията, а след това ще има индексация на пенсиите. 

До 31 януари ще бъдат изплатени всички дължими суми за ноември и декември по мярката “Запази ме”, каза още Деница Сачева. Вече са изплатени над 10 млн. лв. на 37 хил. работници и служители от общо 42 хил. На около 3 хиляди е отказана тази компенсация поради различни причини, посочи министърът.

„От 1 февруари започва приемът на документи за януари, когато вече компенсацията не е 24 лева, а 75% от осигурителния доход на работниците и служителите“, каза министърът. И припомни, че сумата се изплаща директно на работниците и служителите, като до момента са кандидатствали около 8 хил. работодатели за 42 хил. работници и служители.

„Има сбъркани документи, неподадени декларации от изискуемите и сгрешени банкови сметки“, посочи социалният министър и добави, че също така ситуацията е съвпаднала с коледните и новогодишни празници и е трябвало да изчакат нотификацията от ЕК, която се е забавила.

Сачева поясни, че около 35 хил. са регистрираните безработни от сектора на хотелиерството и ресторантьорството от началото на извънредното положение.

По думите й днешният им протест е разбираем, защото хората очакват да почнат веднага работа. Според нея причината за големия натиск от страна на ресторантьорите е, че там има много хора в сивия сектор. По думите й подкрепата е изсветлила 1/3 от работните места, но не можа да реши напълно този проблем. Сачева каза, че удължаването на срока, в който трябва да останат затворени още месец, ще струват допълнителни средства на държавата.

Социалният министър обяви още, че два месеца неплатен отпуск се води за осигурителен стаж и през 2021 г.

„Остава отворен въпросът със здравните осигуровки. Здравните осигуровки дължат тези хора, които в момента получават компенсации, те сами трябва да платят здравните си осигуровки, за да не изгубят правата си след третия месец. Иначе всички други права са запазени“, посочи Сачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още