IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът: Ощетяващите миньорите промени в КСО са голяма несправедливост

Мая Манолова очаква анализа на НОИ, за да може в началото на следващата година да внесе законови поправки

10:08 | 29.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Омбудсманът Мая Манолова очаква в началото на следващата година да има готовност със законодателни предложения в областта на защитата на правото на пенсия на съкратените миньори от ликвидирани рудници.

Националният осигурителен институт (НОИ) не разполага с анализ колко души са засегнати от промените в закона, които засягат миньорите в закриващи се рудници, посочи Манолова пред БНТ. По думите ѝ приетите промени са голяма несправедливост, защото заставят хора с 25-годишен стаж под земята да работят още десет години. 

Преди промените в Кодекса за социално осигуряване, които бяха наскоро обнародвани в Държавен вестник, е било възможно подземните работници да се пенсионират, след като са набрали необходимия брой точки (90), били са съкратени и имат навършени 45 години. След промените те ще трябва да навършат 60 години, за да излязат в пенсия. Миньори уточниха, че промяната в законодателството засяга над 500 души само от бобовдолските мини.

Омбудсманът обясни, че досега не е съществувало изискването възрастта на пенсиониращите се от 45 години и 6 месеца да е навършена към момента на закриване на рудника. Хората, които ще навършат тази възраст догодина, можеха досега да се пенсионират спокойно следващата година, но сега ще се наложи да чакат още 10 години, когато ще навършат предвидената в Кодекса възраст от 54 години.

От НОИ обясняват, че така се прецизират текстовете в Кодекса за социално осигуряване, но депутатите са го „проспали“, тъй като нито един от тях не се е изказал нито в подкрепа на текста, нито срещу него, посочи Манолова.

Оказва се, че НОИ няма анализ колко души ще бъдат засегнати от промяната и колко ще спести държавата от това, че ще удължи работния стаж на тези миньори, каза Манолова. Тя допълни, че става дума за хора с 25 години подземен стаж и те ще се пенсионират по нормалния ред.

Омбудсманът отбеляза, че е недопустимо да няма анализ на промените. По думите й става дума за няколкостотин души, които са от тези набори.

Омбудсманът очаква анализа на НОИ, така че в началото на следващата година да внесе законодателно предложение.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още