IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът свиква Съвет по сигурността заради Сирия

Държавата е готова да реагира незабавно, ако към България се отправи бежански поток, заяви Борисов

16:02 | 14.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Премиерът Бойко Борисов свиква във вторник (15 октомври) заседание на Съвета по сигурността заради рязкото изостряне на ситуацията в Сирия.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурност, посочва се в съобщението на Министерския съвет. 

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов декларираха, че държавата е готова да реагира незабавно, ако към България се отправи бежански поток.

„България има перфектни отношения с Турция. Натискът от турската граница към момента е нулев”, каза преди дни премиерът.

„Взели сме всички мерки", каза вицепремиерът Каракачанов. „И гранична полиция, и армията имат готовност да помагат. Имаме готовност, така че не трябва да се създава психоза в обществото. Държавата си върши работата. Ако се наложи, в рамките на два часа, ще се реагира. До 24 часа над 2000 военнослужещи могат да бъдат на границата. Към този момент няма придвижване, няма движение. На този етап основания за притеснения няма", добави Каракачанов миналата седмица.

Няма придвижване на маси към българската граница, както от турска, така и от гръцка територия, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов днес на въпрос на журналисти в Долна Митрополия след церемонията по въвеждане на новия тренажор за "Пилатус" в учебната военновъздушна база.

„Следим територията около нашата граница - в Турция, в Гърция, каза вицепремиерът. "Ако има промяна в ситуацията, ми се докладва - към момента няма такава, няма движение на нелегални маси, макар че ситуацията може да се промени във всеки един момент, тъй като бойните действия продължават - жертви, големи маси от хора тръгват да се спасяват в една или друга посока. Ние трябва да сме подготвени за всеки извънреден случай. Към момента всичко е спокойно. Няма придвижване на маси към българската граница, както от турска, така и от гръцка територия", отбеляза Каракачанов, цитиран от БТА.

По думите му се поддържа "много добър информационен обмен и с турските и с гръцките колеги с идеята да не бъдем изненадани".

"Имаме план за различни степени на готовност при различни ситуации. Те бяха отработени съвместно с Гранична полиция. Имаме готовност. Доизградени са всички съоръжения по българо-турската граница - включително сензори, видеонаблюдение", посочи още министърът на отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още