IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През февруари ще бъде изплатена добавката за ваксинирани срещу COVID пенсионери

За получаването на сумата не е необходимо да се подават заявления

20:36 | 29.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Еднократната добавка от 75 лв. към пенсиите на хората с приключил цикъл на ваксинация срещу коронавирус ще бъдат изплатени заедно с пенсиите за февруари, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ).

За получаването на сумата не е необходимо да се подават заявления.

Новият икономически стимул за ваксинацията беше оповестен от министър-председателя Кирил Петков на 23-ти декември. 

Във връзка с очакваната нова Covid вълна, правителството започва специалната програма за 75 лв. добавка към пенсиите. Намеренията са да няма пенсионер, който да се е ваксинирал напълно и да не получи тази добавка.

Програмата ще бъде отворена от началото на януари до 30 юни.

Надеждата на правителството е до февруари да бъдат ваксинирани 300 000 души над 65 години и това да облекчи и възможността за запълване на болниците в следващата Ковид-вълна с един осезаем процент. Мярката е доброволна.

Преди седмица парламентът разпредели 1,2 млрд. лв. за пенсионерите и бизнеса  под формата на Covid добавки и компенсации заради високата цена на електроенергията. 1,2 млрд. лева са допълнителните приходи в държавата, които ще бъдат пренасочени към Народното събрание с предложение как да бъдат разходвани, обяви премиерът Кирил Петков. Допълнително до 750 млн. лева ще отидат в бюджета на ДОО за добавка от по 60 лв. месечно към пенсиите или сумите от пенсии на всеки пенсионер, считано от 1 януари догодина. Изплащането на допълнителната сума към пенсиите е за месеците от януари до юни 2022 г. включително. Добавката ще е за всички пенсионери, независимо от размера на получаваната пенсия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още