IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Бъчварова: Не очаквайте конкретни споразумения от срещата с Ердоган

Основната задача във Варна тази вечер е възстановяване на диалога между ЕС и Турция, смята началникът на кабинета

08:39 | 26.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румяна Бъчварова. <em>Снимка: Архив МВР</em></p>

Румяна Бъчварова. Снимка: Архив МВР

Не трябва да има очаквания за конкретни споразумения от срещата между ЕС и Реджеп Тайип Ердоган по-късно днес. Това мнение изказа началникът на кабинета Румяна Бъчварова пред "Нова телевизия". Тя уточни, че форматът е такъв и не предполага официални споразумения, които обаче не са изключени.

Тази вечер във Варна ще разговарят президентът на Турция, председателите на ЕК Жан-Клод Юнкер и на Съвета Доналд Туск при домакинството на България.

Основната задача е да бъде възстановен диалогът между ЕС и Турция и да стартурат преговори за сближаване на позициите.

"За първи път България има толкова значима роля", каза още Бъчварова и допълни, че самото провеждане на срещата във Варна вече се определя като успех в Брюксел.

Началникът на кабинета поясни още, че няма спор за парите, които ЕС е обещал за Турция в помощ на бежанците. Брюксел има ангажимент за два транша от по 3 млрд. евро, но тези суми се използват за бежанците, обучение и медицински услуги и т.н., а не се превеждат на турския бюджет, така че турската държавата да се разпорежда с тях.

Преди дни Ердоган коментира, че Турция е получила едва 800 млн. евро от обещаните 3 млрд. евро за периода 2016-2017 година по споразумението за ограничаване на бежанската вълна. По данни на ЕК обаче и 3-те млрд. евро са осигурени, а вече изплатени по проекти са 1,85 млрд. евро. 

Според Бъчварова е "нелепо" България да повдигне темата за "душевните граници на Турция", за които говори преди време Ердоган и които стигат до Кърджали. Искането да бъдат изяснени тези "граници" беше повдигнато от БСП. Няма място и за темата за тракийските бежанци, повдигната от АБВ, смята тя.

На тази среща ще бъдат обсъждани само европейски въпроси, поясни Бъчварова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
1.85 ne sa 3 miliarda Dogovorite sa satova sa da se ispalnavat I koi trabva da isgotva i ispalnava proektite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още