IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Очаквам България да не остава само в ролята на домакин на срещата ЕС-Турция

Президентът поиска поставяне на въпроса за ненамеса във вътрешните ни работи на срещата във Варна днес

17:09 | 26.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Президентство на Р България</em></p>

Снимка: Президентство на Р България

В деня на посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган у нас за срещата ЕС – Турция президентът Румен Радев поиска на нея да бъде поставен въпросът за обезщетенията на тракийските бежанци и за ненамеса на Турция във вътрешните ни работи.

Той изрази надежда, че и двата въпроса ще бъде поставени от премиера Бойко Борисов, независимо че срещата в Евксиноград няма двустранен характер.

„Очаквам България да не остава само в ролята на домакин и се надявам, че министър-председателят ще постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните дела и също така за обезщетението на тракийските бежанци“. Това каза президентът Румен Радев, запитан какви са очакванията му от предстоящата по-късно през деня във Варна среща на българския премиер Борисов с президента на Република Турция Реджеп Таийп Ердоган. 

Българският държавен глава участва днес в София в тържествените чествания по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Президентът Радев изрази надежда европейските лидери да разберат, че проблемите на България са и европейски проблеми. „Нормално е да очакваме от тях да отстояват и българския интерес“, допълни държавният глава.

В отговор на въпрос президентът Радев заяви, че въпросите, които страната ни ще постави на срещата във Варна, не са били съгласувани с него. „Аз съм изказал публично своите съображения“, добави президентът. Попитан дали премиерът Борисов може да разчита на неговата подкрепа по време на срещата Европейски съюз - Турция във Варна, Румен Радев подчерта, че това е важна среща и всички тези, които са в защита на българския интерес, имат неговата подкрепа.

Държавният глава изрази и надеждата си турският президент Реджеп Тайип Ердоган да приеме предложението за провеждането на лична среща между двамата в рамките на предстоящата среща на върха на НАТО през юли в Брюксел. Темата по време на разговора ще бъдат двустранните отношения между България и Турция, допълни президентът Румен Радев и посочи, че ще бъде последователен в отстояването на интересите на България, както вече е заявявал това.

Въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци не може да бъде премълчаван от никакви съображения. Това е въпрос на справедливост и на национално достойнство, заяви държавният глава в словото си пред паметника на Одринската епопея в София. Според Радев търсенето на решение на казуса с обезщетенията не е анахронизъм, а е част от съвременния европейски прочит на историята и в духа и практиката на днешната международна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още