Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Столична община иска промяна на договора със "Софийска вода"

Минимум 200 млн. лв. инвестиции до 2021 г. предвижда проект на допълнително споразумение с концесионера

Столична община иска промяна на договора със "Софийска вода"

Снимка: Архив Ройтерс

Минимална инвестиция от 200 млн. лева до 2021 г. и още минимум 165 млн. лева до края на концесията през 2025 г. предвижда проект на допълнително споразумение между Столична община и "Софийска вода". Целта е да се подобрят условията по концесионния договор.

За това съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков, цитиран от БТА.

“Допълнителното споразумение не третира цената на водата”, уточни той.

Предложението трябва да бъде обсъдено и гласувано на заседанието на СОС на 25 януари.

Проектът предвижда да се въведе задължение за концесионера да изплати всички свои заеми до края на регулаторния период, който преключва през 2021 г.

Още по темата

“Има два големи заема с общ рамер 100 млн. лева. До този момент по тях са обслужвани само лихвите, не е плащан нито един лев по главницата", обясни Герджиков. "Ако не бяхме успели да накараме концесионера да гарантира, че тези заеми ще бъдат изплатени до края на 2021 г., имаше опасност след края на концесията част от тях да останат като задължение за Столична община”.

Председателят на Столичния общински съвет заяви, че се предвижда опция, ако заемите не бъдат изплатени, Столична община едностранно да прекрати концесията.

“Тези два заема ще бъдат рефинансирани от концесионера, за да се намали лихвеният процент от 5,2% на 1,34% и така ще бъдат спестени минимум 6 млн. лева, посочи Герджиков.

За концесионера има и допълнителен инвестиционен ангажимент да осигурява 1,5 млн. лева годишно за финансиране на конкретни ВиК проекти от обществен интерес, определени от Столична община, гласи друга промяна във взаимоотношенията на общината с концесионера.

“Работната група на СОС е успяла да договори да отпадне нормата за възвращаемост за следващия регулаторен период - от 2021 г. до 2025 г.”, каза Герджиков.

Нов момент ще е и изготвянето на анекс към договора за процедурите и сроковете за предаване на активите при изтичане на концесията. Към момента такава процедура не е била заложена в договора. Анексът трябва да е готов до 2022 г. Постигната е договорка със "Софийска вода" за предаване в края на концесията на всички бази данни, вкл. клиентска база данни, регистрите на ГИС, цялата интелектуална собственост, с която дружеството оперира.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България изостава в изграждането на инфраструктура за пречистване на отпадъчни води