IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебна и здравна реформа са сред общите приоритети на ИТН, ДБ, ИБГНИ и БСП

Депутатът от ИТН Филип Станев поиска от парламентарната трибуна подкрепа за предложения състав на правителството

10:06 | 04.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Филип Станев. <em>Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова</em></p>

Филип Станев. Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Реформа на прокуратурата, въвеждане на електронно правосъдие и електронно здравеопазване, намаляване на бюджетния дефицит, реформа в здравния сектор, интеграция на малцинствата в образованието и развитието на семейното земеделие са част от приоритетите, които партията „Има такъв народ“ споделя с Демократична България, „Изправи се, БГ! Ние идваме!“ и БСП.

Това коментира депутатът от партията на Слави Трифонов Филип Станев в Народното събрание. Той прочете декларация от името на парламентарната група на партията след срещите с останалите парламентарно представени партии без ГЕРБ и ДПС.

В декларацията Станев подчерта, че „неведнъж сме излагали, че „Има такъв народ“ е последователен проект, който цели изчегъртване на корупционния модел на управление през последните 12 години“.

Той поиска от Демократична България, „Изправи се, БГ! Ние идваме“ и БСП подкрепа за предложения състав на Министерския съвет (МС).

В област правосъдие Станев представи като приоритети премахването на специализираните съдилища и прокуратури, предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, реална съдебна реформа чрез структурни промени във Висшия съдебен съвет (ВСС), реформа в прокуратурата, е-правосъдие за бърз и справедлив процес.

В сектора на икономиката като приоритети той представи промяна в Търговския регистър за правно обезпечаване финансирането на стартъпи, данъчни стимули за стартиращи предприятия при определени условия, е-обслужване на граждани и фирми през една точка, изграждане на икономика на знанието, регионална децентрализация, регионални икономически зони, насърчаване на конкурентоспособността и предприемачеството, изграждане на експортно ориентирана икономика.

В област финанси той посочи фискална еквивалентност, привличане на викококвалифицирани кадри от чужбина, зелени технологии, кръгова икономика, намаляване на бюджетния дефицит в рамките на мандата, план за капиталова подкрепа на малките и средни предприятия, въвеждане на програмно бюджетиране, прозрачност, отчетност и проследимост на публичните средства, данъчни стимули, увеличаване на прага на регистрацията по ДДС на 165 хил. лв, обратно начисляване на ДДС за земеделци, отмяна облагането на лихвите по депозитите, изграждане на прозрачна платформа за обществени поръчки, реорганизация на Комисията за финансов надзор (КФН) и развитие на капиталовия пазар.

За здравеопазването той посочи, че партиите са съгласни, че е необходим нов закон за лечебните заведения и здравното осигуряване, въвеждане на е-здравеопазване, премахване на клиничните пътеки и замяна с диагностично-свързани групи, развитие на доболничната помощ и профилактиката, промяна в правилата за работа на НЗОК, изграждане на национална система на спешна помощ с авиационно звено, спешни мерки за преодоляване на четвърта вълна на коронавируса.

За социалните политики той подчерта, че има съгласие за въвеждане на адекватно семейно подпомагане до трето дете, преизчисляване на пенсиите, социална подкрепа за възрастни и уязвими, прозрачно управление на капиталовия пенсионен фонд, реформа на втория пенсионен стълб.

В сектор образование се поставя акцент върху институциите за наука, интеграцията на малцинствата в образователната система, учредяване на стипендии за студенти от малцинствата, строителство на детски градини, намаляване на висшите учебни заведения, увеличаване на академичния обмен между ЕС и България, научни клъстери.

За земеделието той посочи като приоритети развитието на семейното земеделие, забавяне концентрацията на производствен ресурс, реформа на ветеринарното обслужване, преструктуриране на горските стопанства и насърчаване на частната инициатива в българската гора, биоразнообразието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още