IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът оправда Мирослав Боршош за ремонта за НДК

Бившият председател на борда на директорите на културната институция Валентин Кръстев получи три години условно за неизгодна обществена поръчка

18:44 | 31.03.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Съдът оправда бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош по всички обвинения по делото за ремонта на Националния дворец на културата. Бившият председател на съвета на директорите Валентин Кръстев получи тригодишна условна присъда.

По-рано днес Боршош поиска от съда да бъде оправдан, предаде БНР. Той беше обвинен в нецелево изразходване на 3,5 млн. лева, отпуснати от бюджета във връзка с подготовката на България за председателството на Съвета на Европейския съюз, за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодни сделки.

Боршош определи обвиненията като "несъстоятелни и неаргументирани, базиращи се на анонимни доноси" и заяви, че е горд с постигнатото начело на културната институция.

Оправдателна присъда поиска и бившият председател на борда на директорите на НДК Валентин Кръстев, който беше обвинен, че принудил свои подчинени да подпишат протокол за обществена поръчка, в който да занижат оценка на един от участниците и да завишат на друг.

В последната си дума Кръстев цитира свидетелски показания, които според него са опровергали обвинителната теза.

Избухналият скандал около ремонта на НДК заради българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 г. се насочи към Мирослав Боршош.

В общественото пространство се коментираше и проблем около лизингов автомобил и няколко сделки, за които бяха отпуснати целево средства за адаптирането на НДК за нуждите за председателството.

Процесът срещу двамата тръгна от втория път, след като съдия-докладчикът Стефан Милев веднъж върна обвинителния акт на прокуратурата заради неясноти, които пречели на двамата подсъдими да разберат за какво са  дадени на съд.

По делото бяха разпитани десетки свидетели, сред които и няколко министри от кабинета, имали отношение към управлението на НДК или към българското европредседателство.

Днес, с критични към прокуратурата мотиви състав на Софийския градски съд с председател Стефан Милев оправда Боршош по всички обвинения, а за Кръстев постанови три години условна присъда.

По първото обвинение на Боршош - за нецелево разходване на целеви средства, съдът посочи, че фактите показват наказателна несъставомерност, тъй като средствата, за които се твърди от прокуратурата, че са разходвани изобщо, не са целево отпуснати, а с решение е увеличен капиталът на НДК.

"Това се вижда от прост прочит на закона", посочи съдия Милев.

По обвинението, че е наел на лизинг лек автомобил "Лексус", съдът посочи, че от прочита на обвинителния акт не се разбира какво точно иска прокуратурата от Боршош.

По третото обвинение за сключени неизгодни договори съдът коментира, че в законодателството няма забрана което и да е държавно учреждение да наема външни юристи.

"Това означава половината българско правителство да влезе в затвора", каза съдия Стефан Милев и се обърна към двете прокурорки в съдебната зала с думите: "Аз очаквам следващата година още 500 обвинителни акта срещу различни държавни институции и техните ръководители за същото".

"По обвиненията за присвояване - трябва да замълчим от уважение към правото", заключи съдът и отхвърли всички граждански искове на държавата към Боршош за близо 4 милиона лева.

Прокуратурата отказа коментар, но ще протестира оправдателната присъда.

Условно осъденият Валентин Кръстев може да обжалва наказанието си пред Софийския апелативен съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още