Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Целта е да се намали въздействието на COVID-19 върху здравната система

Удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерският съвет реши да бъде удължена обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 октомври 2020 г. до 30 ноември 2020 г.

Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб, посочват от пресслужбата на кабинета, позовавайки се на данни на Европейския център за превенция и контрол па заболяванията. Според тях към 19 септември 2020 г. в света са регистрирани 30 540 446 потвърдени случая на COVID-19, от които 952 724 души са починалите. От тях 2 808 711 случая, или 9,2%, са заболелите на територията на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, с общ брой починали — 185 945. 

Още по темата

В България към 19 септември 2020 г. са съобщени 18 733 заболели и 753 починали от коронавирус.

В страната продължава неблагоприятното развитие на епидемичната обстановка, обуславяща се от висока смъртност от инфекции, причинени от новия коронавирус, на фона на намаляваща заболяемост и запазване степента на болнично лечение на заболели с умерена и тежка клинична картина, посочва се в мотивите към решението.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки в страната цели намаляване въздействието на COVTD-19 върху общественото здраве и здравната система. Това е особено важно за опазване здравето и живота на лицата с повишен риск от тежко протичане на инфекциозно заболяване - възрастни, хора с хронични и онкологични заболявания и имунокомпрометирани състояния, в условия на едновременно разпространение на сезонен грип и COVID-19, допълва се в мотивите.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Значими инвестиции могат да получат до 37,5 млн. евро държавна помощ