IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на НОИ: Безработицата ще се покачва, но има достатъчно пари в бюджета

Най-голямата група безработни, която се очертава, е на връщащите се от чужбина, каза Ивайло Иванов

12:48 | 25.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Очаква се да има повишаване на безработицата в България заради кризата вследствие на епидемията от коронавирус, но в Националния осигурителен институт (НОИ) имаме готовност да реагираме, в бюджета има достатъчно пари. Това каза по bTV Ивайло Иванов, управител на НОИ.

Бюджетът на НОИ за тази година е 12,5 млрд. лева, от които 438 млн. лева са за Фонд „Безработица“, 1,3 млрд. лева са за изплащане на различните видове болнични. Към момента има средства за покриване на тези разходи, категоричен е той. 

Иванов посочи, че сред най-голямата група безработни, която се очертава, са хората, които се връщат от чужбина. Те са едни от първите, които ще се обърнат към Агенцията по заетостта и към НОИ.

„Всички имат право на 60% от осигурителния доход като обезщетение. Има достатъчно пари в НОИ“, увери Иванов.

Той каза, че пенсиите на работещите пенсионери ще бъдат преизчислени служебно и не е необходимо хората да ходят до НОИ. „Преизчисляване ще започне от 1 април. Тоест, нека да не идват до НОИ да подават документи. Не е нужно, пенсиите им ще бъдат преизчислени служебно. Те ще забележат промяната през юни с натрупване от 1 април“, обясни още Иванов.

За безработните също не се налага да ходят до осигурителния институт, за да подават документи. Когато се регистрират в Агенцията по заетостта, там ще им бъдат предоставени и документите за НОИ, които след това ще бъдат изпратени по електронен път, обясни управителят на НОИ.

2500 души са под карантина към момента, от тях със съмнение за коронавирус са 810 души, каза още Иванов. Проверките се извършват от МВР, като около 40 са сигналите за неспазване на карантината. Тези хора се лишават от обезщетение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още