IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България масово се употребява контрабанден тютюн, твърдят експерти

Интернет търговията е едно от най-големите предизвикателства пред Агенция „Митници“ тази година, твърдят от Центъра за изследване на демокрацията

15:09 | 04.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Употребата на контрабанден нарязан тютюн многократно надвишава легалната консумация. Това обясни в ефира на Българско национално радио (БНР) председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

Според него по този начин легалните производители губят продажби и приходи, държавата губи данъци и приходи, а пушачите получават продукт, който е с неясен произход и без гаранция за качеството и стандартите му.

Атанас Русев от Центъра за изследване на демокрацията допълни, че мерките за ограничаване на рекламата на тютюневи изделия в интернет и следенето на куриерските услуги ще спомогне частично за решаването на проблема.

„Две групи от населението ползват такъв тютюн. Едната е в малките населени места. Другата е в градското население. Търговията в интернет по-скоро засяга градското население“, уточни той.

Според Русев новите мерки няма да сработят в малките населени места, където търговията с нелегален тютюн става от ръка на ръка. Той цитира данни на Агенция „Митници“, според които само за 2016 г. са конфискувани над 140 тона нелегален тютюн. По неофициални данни в страната ни годишно се внася над 1000 тона нелегален тютюн. Една част от него се продава като насипен нарязан тютюн, а друга – като част от водни лули или наргилета. Продава се и като цигари.

От Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия коментираха пред БНР, че нелегалната търговия с тютюн влияе пряко върху един много добре законово регулиран бизнес. По думите на Иван Делчев от асоциацията държавата е най-големият регулатор на този процес. 

„Мерките, които тя предвижда, влияят не само в една посока. Истината е, че тези мерки влияят както в посока на това бизнесът да стане легален, тоест всички продукти, които са на пазара, да бъдат облепени с бандерол, да се продават в лицензирани за тази цел обекти, така влияят и мерките, които взимат нашите законотворци, влияят скрито в подкрепянето на сивия сектор“, коментира той.

Investor.bg припомня, че чрез промени в Закона за акцизите и данъчните складове от тази година влизат в сила нови забрани за публикуване на обяви в електронен вид, чрез които се рекламират тютюн или цигари без бандерол, за които не е платен косвен налог. Целта е да се спрат незаконните продажби на такива продукти.

Друга любопитна промяна е куриерските фирми задължително да изискват от подателите да декларират, че акцизните стоки са с платен акциз или бандерол. Според мотивите на финансовото министерство предложените разпоредби са в полза и на операторите на пощенски услуги, тъй като понастоящем, в случай че митническите органи установят държане на акцизни стоки без бандерол или без платен акциз в обектите на куриерските фирми, наказанието се налага на лицето, ползващо обекта, а не на изпращача/получателя на пратката.

Според Атанас Русев именно интернет търговията е едно от най-големите предизвикателства пред Агенция „Митници“ тази година. „Скептичен съм как от приходната администрация ще съумеят да ограничат рекламите например. Това предполага малко по-различен административен капацитет. Истината е, че дори МВР няма достатъчно капацитет да се пребори със самото предлагане на нелегални стоки в интернет пространството“, посочи той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още