IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Радев: МВР работи по все по-малко разследвания за ДДС измами

Според БСП обаче държавата не прави достатъчно в борбата с кражбите и неплащането на косвени налози

21:31 | 23.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Разследванията за ДДС измами, по които МВР работи, са все по-малко през последните години. Това стана ясно от отговора на вътрешния министър Валентин Радев по време на парламентарния контрол, цитиран от БТА.

Той отчете, че в ГДБОП през 2012 г. е имало 24 разследвания. След това в годините броят на делата намалява. За 2015 и 2016 г. разследванията са общо 28, а за миналата година едва 12.

Статистиката на Националната полиция показва, че няма промяна в тенденциите. В последните 4-5 години, там има средно по 130 дела годишно, отчете още Радев. 

Според Румен Гечев от БСП обаче разследванията на ДДС измамите са сериозен проблем на българската държава, който и не е от вчера. „Една институция въобще не се интересува как вървят проучванията и какви наказания получават наглеците, които крадат от българските данъкоплатци и българския народ десетки милиона лева", репликира народният представител.

Той остана недоволен от отговора на вътрешния министър и подчерта, че МВР не може да отчита само „някакви“ бройки, които се увеличават през последните години. Според Гечев не е ясно дали се следят процедурите, които отиват в съдебната система и какви са резултатите. Той е категоричен, че няма положителни резултати от действията на вътрешното министерство относно пресичането на измамите с косвения налог.

Депутатът припомни, че страната ни е на едно от първите места по корупция, а кражбата на ДДС и неплащането на акцизи е сериозна част от нерегламентираните практики. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още