IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВМРО поиска касиране на изборите в Турция

Подобно решение няма да облагодетелства организацията, но може да прати Демократична България пред ДПС

12:05 | 09.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Зам.-председателят на организацията Ангел Джамбазки. Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</p>

Зам.-председателят на организацията Ангел Джамбазки. Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ВМРО, която е част от управляващата в момента коалиция в България, оспорва законността на изборите за парламент в България в секциите на територията на Турция.

Това стана ясно от изявление на зам.-лидера на организацията Ангел Джамбазки. До Министерски съвет, прокуратурата, председателите на ВАС и ВКС, и Народното събрание е било изпратено писмо с настояване те да отправят искане за касиране на изборите в Турция към Конституционния съд.

Джамбазки добави, че най-честите нарушения са разговори на език, различен от българския, незаконна агитация от членовете на секционните избирателни комисии, нарушаване на правилата на броене и т.н.

„Хората бяха докарвани на групи да гласуват за една партия, те не знаеха как да се подпишат дори, голяма част бяха неграмотни“, разказа един от застъпниците на ВМРО в турските секции.

Участник в изборите в секция в Бурса допълни, че е свидетел как е нарушен чл. 229 от Изборния кодекс, който забранява изнасяне на изборни книжа от секциите. Масово се изнасяха изборни книжа, посочи застъпникът на ВМРО в тази секция.

Джамбазки също разказа за изборния ден – той е обиколил няколко секции. Според него е имало агитация в самия изборен ден. Той показа снимка на образец на бюлетина, на която е отбелязан номер 9 – не с химикал, а издълбан. В близост около секциите е изобилствало от агитационни материали на ДПС.

Джамбазки коментира и резултата на ВМРО – Българско национално движение на отминалите парламентарни избори. Той благодари на всички членове и симпатизанти на ВМРО за упоритата работа по време на предизборната кампания и определи резултата на ВМРО като „нелош“. „Нашият тяснопартиен интерес би бил да има нови избори бързо, но това не е общественият интерес“, подчерта Джамбазки

Той призна, че касиране на изборите в Турция няма да облагодетелства ВМРО, но може да доведе до това, че Демократична България ще има по-висок резултат от ДПС. В Турция имаше 35 секции на тези избори, а над 89% от гласовете бяха за ДПС.

На изборите в неделя победител е коалицията ГЕРБ-СДС с 26,18% от гласовете, следвана от „Има такъв народ“ със 17,66% и БСП с 15,01 на сто. Следват ДПС с 10,49% и „Изправи се, мутри вън! с 4,72 на сто. ВМРО остана под четирипроцентната граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още