IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за храните въвежда нови правила за етикетите и за транспортните средства

Прави се първи опит за регулация на онлайн продажбите на храни

09:44 | 24.01.18 г. 1
Законът за храните въвежда нови правила за етикетите и за транспортните средства

Законът за храните, който бе приет през октомври миналата година на първо гласуване от парламента, предвижда нови правила за етикетите и транспортните средства за превоз на продуктите. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Димитър Димитров, експерт в Министерството на земеделието, храните и горите.

Преди второто гласуване на проекта се очаква да бъдат направени доста поправки, защото са постъпили много предложения от заинтересовани страни.

Димитър Димитров заяви, че за транспортните средства ще има два режима на контрол. За автомобилите, които превозват храни от животински произход и хляб, ще се изисква специален стикер. За останалите автомобили предприятието ще предоставя на контролните органи списък на транспортните средства, но няма да се прави специална регистрация.

Другата голяма тема в закона е свързана с етикетирането на храните. Промяна се налага, тъй като сега се случва при вносни стоки етикетите на български да закриват основна информация на опаковката, поставена от производителя. След промените това няма да е възможно - етикетът на български не може да е върху задължителните данни за храната, заяви Димитров. 

Изключение по думите му е предвидено за продукти в малки опаковки с ограничена повърхност – например хранителните добавки.

Този проект е първият опит за регулация в онлайн предлагането на храни, информира експертът. Ако продуктът се предлага онлайн, задължителната информация ще трябва да се предоставя предварително на потребителя.

Новият закон разписва и регистрацията на лицата, които предлагат онлайн храни. „Когато се налага физическа проверка на храните, трябва да е ясно къде ще бъде направена и кое е отговорното лице“, обясни експертът.

Всеки един субект, който търгува с храни, ще е задължен във всеки един момент да може да предоставя информация от кого е закупил суровината или храната и после на кого е доставена. Това ще се изисква и от онлайн търговците на храни и ще бъде разписано в нова наредба.

Новият закон забранява участие на деца в реклами на храни, съдържащи съставки с генно модифицирани организми (ГМО).

По повод споровете около разписаните в проекта правила за минералните води експертът коментира, че и за водите, и за изворите има европейско законодателство.

Той поясни, че продуктът според европейските правила може да е с търговското наименование, което съдържа или името на водоизточника, или на мястото, където се добива водата. Ако някой иска да нарече продукта по различен начин, също са предвидени правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
melon
преди 6 години
Много регулации, стандарти...администрацията трябва да оправдава съществуването си... А масово храните са все по-отровни и натъпкани с какви ли не ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още