Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Беноа Кьоре: Криптовалутите са лоша имитация на пари

Бъдещето на парите трябва да бъде внимателно обмислено на фона на новите технологии и електронните разплащания, смята банкерът

Беноа Кьоре: Криптовалутите са лоша имитация на пари

Беноа Кьоре. Снимка: Архив Ройтерс

Криптовалутите са лоша имитация на парите и не са решението за общество без пари в брой. Това е мнението на Беноа Кьоре, член на Европейската централна банка (ЕЦБ), изказано пред Financial Times, пише пресцентърът на централната банка.

В своето изложение Кьоре посочва, че почти никой не определя цени в биткойни, а криптовалутата рядко се използва за разплащателно средство. Криптовалутите не са по-добри от залог в казина, допълва още банкерът.

Още по темата

През следващата седмица ще има среща на представители на Г-20, на която ще бъдат обсъдени биткойнът и другите дигитални валути, базирани на блокчейн технологии. Според Кьоре законодателите правилно се притесняват за злоупотреби спрямо потребителите и бизнеса, както и от употребата на криптовалутите за незаконна дейност.

Появата на дигиталните пари в момента може и да е мираж, те все още са на много ранен етап на развитие, но показват, че парите в брой няма да властват завинаги, пише още в коментара на банкера. В някои Скандинавски страни вече започват да ограничават кеша и следващото поколение предпочита да използва приложения за заплащане - тези деца разглеждат банкнотите и монетите като музейни експонати.

Тази тенденция предизвиква дискусията дали централните банки трябва да емитират свои собствени дигитални пари. Но какво точно представляват те, пита Кьоре и пояснява, че в момента банкнотите и монетите са единственият начин потребителите да имат достъп до парите на централната банка. Парите в сметките им са всъщност парите на търговските банки. Според сегашната система само финансовите институции имат достъп до парите на централната банка - чрез своите сметки там, обяснява банкерът.

При изчезването на парите в брой обаче обществото ще е изцяло зависимо от търговските банки, а доверието във валутата ще зависи от кредитоспособността на търговските банки. Затова е необходимо да се обмисли издаването на дигитални пари от централните банки, пише още Кьоре. Те трябва да са удобни за използване от потребителите и да не са защитени от хакери. А за да не бъдат ползвани за незаконни дейности, дигиталните пари не трябва да имат същата анонимност както днешните банкноти.

Или с други думи - бъдещето на парите трябва да бъде внимателно обмислено на фона на новите технологии и електронните разплащания. Все още няма яснота дали дигиталните пари на централните банки са необходими или препоръчителни и отговорът вероятно ще е различен за различните страни.

Банкерът допълва още, че въпреки растящата популярност на електронните разплащания, общество без плащане в брой е още много далеч. "В много страни търсенето на банкноти все още расте", казва той пред Financial Times.

Но независимо от своите недостатъци биткойнът е насочил вниманието към един от проблемите на сегашната парична система - трансграничните плащания на стоки на дребно. Ограничението в момента спира пазаруването онлайн, както и изпращането на пари в различните държави, заключава още Беноа Кьоре.

Още по темата за криптовалутите можете да прочетете тук.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
5
 
8
Money до: redcretin
преди 1 година
Кьоре казва нещо очевидно за всеки, който има и най-леко познаване на банкирането. А именно, че по-голяма част от парите в обръщение са под формата на депозити, М1 и М2.

Парите на ЦБ са само банкнотите в джобовете на хората.
9
 
3
 
7
преди 1 година
И да давате минуси и да не давате няма как да спрете този процес, ограничени в съзнанието триизмерничета, в следващите години ще гледате как познатият ви свят се разпада етаж по етаж ;)
9
 
2
 
6
преди 1 година
Все по-често ще умират в съня си.
11
 
5
 
5
преди 1 година
Вие ще видите едно прочистване от кретено-масони на планетата в следващите години, те, децата им, семействата им, това прочистване ще включва и тези хора, които ги подкрепят или споделят начина им на мислене, абсолютно цялата им зидария в света предстои да се срине, космически процес за смяна на парадигмата, предстои да го видите.
1
 
8
 
4
khao до: Иван Митев
преди 1 година
Няма профилна снимка
интересно ми е как спама тук се отразява на продажбите на книгата ти ? има ли покачване ... или е все тая ?

Още от Криптовалути
Как е действала пирамидата OneCoin?