Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Истинската причина за успеха на биткойна

Зад всички възможни причини може би се крие една по-дълбока - възникването на нов паричен ред, радикално различен от сегашния, установен преди хилядолетия

Истинската причина за успеха на биткойна

Биткойнът вече струва над 10 хил. долара (в петък, 1 декември, курсът на криптовалутата бе на равнище от около 10 500 долара, след като федералният регулаторен орган в САЩ разреши търговията с биткойн фючърси, а на 3 декември следобед достигна исторически максимум от 11 800 долара - бел. ред.) - 10 пъти повече, отколкото в началото на годината.

Един такъв експлозивен скок може да се обясни само с откриването на невероятно обещаващ източник на богатства. Или с надуването на балон, от типа на балона с луковиците на лалета през 16-ти век, акциите на компаниите от Мисисипи през 18-ти и безразсъдния ентусиазъм за всичко, свързано с интернет, в края на 20-ти, пише френският финансов вестник Les Echos.

Първият мотив априори е изключен. Биткойнът, тази децентрализирана електронна валута, която циркулира в информационните мрежи, съществува от близо едно десетилетие. Никакъв голям пробив тази година не би оправдал един такъв стремителен растеж на цената. Вторият мотив би трябвало да е верният: биткойнът е ужасен балон, който ще се спука някой ден като всички други, пише изданието.

Пет причини

Има въпреки това поне пет причини за това експлозивно поскъпване. Първата е привлекателността на новото. Не тази, която се появява при създаването на един продукт, а онази, която се развива след няколко години разпространение и прилича на своеобразен първи падеж. Подобно забавяне вече е ставало факт с интернет стойностите през 90-те години на 20-ти век или с акциите на железопътните компании през 19-ти.

Втората причина е примамката на печалбата. При условие че на финансовите пазари облигациите не носят на практика никаква възвръщаемост и акциите изглеждат вече доста скъпи, много инвеститори и спестители логично изпитват желание да вложат малка част от своите пари в инвестиции, които ги карат да мечтаят.

Третата причина, която се появи тази година, е успехът на т. нар. първични предлагания на криптовалута (ICO) - тези набирания на капитал, при които акции от нов вид, дигитални жетони, са продавани в криптовалути като биткойна или етериума.

Оттук следва и четвъртата причина: много силното търсене при една много тясна база на предлагане, по-малко от 200 милиарда долара - под една четвърт от стойността на Apple или паричната маса на една малка страна.

Петата причина е от друго естество и не може да се измери: това е интензивното прибягване до биткойна при операции за измами или пране на пари.

Зад тези причини обаче може би има шеста, по-дълбока. Това я възникването на един нов паричен ред, радикално различен от сегашния, установен преди хилядолетия. Сеченето на монети винаги е било отличителна черта на властта. През последните три века тази власт бе централизирана от държавите, които я повериха в ново време на централните банки.

Още по темата

Дигиталното общество, в което навлизаме, обаче е организирано по много различен начин.

Въпреки че имат незаменима роля, на държавите ще им е трудно да се съпротивляват на промените - вече виждаме това с повишаването на данъците, което дигиталните гиганти избягват някак твърде лесно. Конкуриращи се дигитални валути, с много видоизменена употреба, представляват несъмнено логичен компонент на този нов ред.

Централните банки ще могат, разбира се, да емитират свои собствени електронни валути. Те обаче загубиха част от авторитета си през последните години, с неконвенционални политики, генерирайки огромни парични маси, за да се борят с последиците от световната финансова криза. Успехът на биткойна може би отразява, подобно на подема на цените на недвижимите имоти, едно бягство от парите на 21-ви век.

(БТА)

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (31)

   1| 2| 3| 4    
1
 
11
 
31
ABBA до: Императорът
преди 10 месеца
"Колко струват сега дузина кокенца в САЩ - някой знае ли? "

Не е само това баце! Отглеждат ги на тъмно да наддават бързо, в мизерия, с химия и ГМО! Как няма месото им да бие на пластмаса.....?
1
 
8
 
30
Императорът до: Императорът
преди 10 месеца
...още Марк Твен говори за инфлация в САЩ - как като бил дете дузина кокенца стрували два цента, а сега (т.е. когато си пише мемоарите) - струват 13 цента... и не само яйчицата, ами и всичко.

Колко струват сега дузина кокенца в САЩ - някой знае ли?
2
 
4
 
29
Императорът до: emilioner
преди 10 месеца
Само дето Щатският долар за 100 години е загубил 99% покупателна стойност. 71-а Никсън премахна златното му покритие - сега ФЕД може да си произведе - ако иска - и то основно ЕЛЕКТРОННО - и 738 ТБ (738 000 000 000 000 000) зеленички. Очевидно не проумяват нозина какво написах по-долу. За да илюстрирам очевидното - ще дам пример пак с криптовалутките - по тоя начин - неограничено и в огромен брой се копат DOGE coin например - досега са добити милиарди и милиарди Кученца - и какво? Затова едно Кученце струва около 0.001 зеленички.
0
 
7
 
28
преди 10 месеца
Валута ли е? Човек първо трябва да е наясно какво е валута, т.е. пари.

По въпроса цари голямо объркване, защото в учебниците по икономика пише разни небивалици за парите.
2
 
23
 
27
преди 10 месеца
Bitcoin-a трябва да удари затворения китайски пазар. 2/3 от копачите са китайци. Бум балона и толкозз!

ФБР е най-големия държач на биткойни. В наркобизнеса има много пари за пране, конфискации и пускане на търг - така де, надуваме балона, да има прари и за черната каса!

Още от Криптовалути
Coinbase отваря офис в Дъблин заради Brexit