IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Европа се справя с експанзията на биткойна

През пролетта се очаква план за действие за финансовите иновации, който да обхваща и блокчейн технологиите

10:42 | 21.01.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През миналата година европейските финансови регулатори внимателно наблюдаваха движението на биткойна и другите криптовалути, но без да се намесват особено, пише в коментар европейското издание Politico.

Гратисният период обаче изтече и Европа се присъедини към все по-ясно чуващия се хор на институциите, които искат регулацията на криптовалутите, като опасенията са, че това е поредният балон, който може да засегне интересите на инвеститорите.

Това активизиране съвпада с периода на нестабилност за биткойна - от почти 20 хил. долара в края на 2017 година биткойнът днес се разменя за малко под 12 хил. долара. Цената му обаче е значително по-висока спрямо началото на 2017 година, когато криптовалутата се разменяше за около 1 000 долара.

Един от най-големите защитници на идеята за регулация на криптовалутите в Европа е френският финансов министър Брюно льо Мер. Той поиска правила, които да избегнат риска от спекулации или възможни финансови престъпления, свързани с биткойна. Париж вече възложи на един от бившите зам.-управители на централната банка - Жан-Пиер Ландо да направи проучване за криптовалутите и възможностите за тяхното регулиране.

Според Politico Льо Мер има подкрепата и на Европейската комисия в опитите си за регулиране на сектора.

През декември Валдис Домбровскис, комисарят по въпросите на еврото, също поиска анализи дали биткойнът не е балон, както и да бъдат прегледани регулациите на финансовата система на Европа, за да бъде изчистен рискът за инвеститорите и потребителите, свързани с ценовата волатилност.

Официалното становище на Брюксел за криптовалутите е, че институциите "много внимателно" следят за случващото се в този финансов сектор. Председателят на Европейският орган за ценни книжа и пазари Стивън Майор пък коментира преди дни в интервю за Bloomberg, че инвеститорите в биткойн трябва да бъдат готови да загубят парите си.

Очакванията са, че през пролетта ЕС ще предложи план за действие за новите технологии във финансовия сектор и в него ще има препоръки за употребата на блокчейн технологии, пише още европейското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
vstoykov
преди 6 години
А кога ще направят анализи дали еврото и акциите не са балон? А недвижимите имоти? А нарастването на дълговете не прилича ли на надуването на балон?А законодателният спам? Еврозаконодателството не нараства ли балонообразно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 6 години
... а путин цепи атома на две! !! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Sakamano
преди 6 години
Има логика. Американските служби създават непроследим метод за разплащане и любезно го споделят с всеки, който иска да го ползва. Явно ЦРУ много са го закъсали, макар че би трябвало да знаят - куфарчето с долари все още е вървежно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 9
ABBA
преди 6 години
После защо Щатите недолюбват Касперски.... що има много кирливи ризи за криене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 8
ABBA
преди 6 години
Скандален коментар за виртуалната валута биткойн направи един от основателите на руската компания за сигурност Лаборатория Касперски.Според Наталия Касперски, в момента главен изпълнителен директор на InfoWatch, биткойн е разработка на американското ЦРУ, предава technews.bg.На конференция тази седмица, за която съобщават руски медии, Наталия Касперски заяви: Биткойн е разработка на американските служби с цел бързо финансиране на разузнаването на САЩ, Англия и Канада в други държави.По нейните думи, биткойн е приватизиран, както интернет, GPS и TOR. Фактически, това е Долар 2.0. Контролът върху курса на валутата се намира в ръцете на собствениците на борсите, казва Касперски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Официалното становище на Брюксел за криптовалутите е, че институциите "много внимателно" следят за случващото се в този финансов сектор.Което на нормален език означава , че си нямат и хабер кво става и "ше вземат мерки" ... : ))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още