IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела заделя 5 млрд. барела петрол за собствената си криптовалута

В бъдеще страната ще използва за обезпечение на своето петро и злато и диаманти, обеща президентът Николас Мадуро

09:52 | 28.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Венецуела ще използва запасите от едно от петролните си полета за обезпечение на собствената си криптовалута - петро. Това става ясно от думите на венецуелския президент Николас Мадуро, цитирани от АР.

В полето Аякучо в района на река Ориноко има доказани залежи от 5 млрд. барела, обясни Мадуро. Всеки барел петрол, добит в този регион, ще бъде равен на едно петро.

Президентът на Венецуела обяви плановете си за създаване на собствена криптовалута в началото на декември като начин за справяне с "финансовата блокада" от администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Страната изпадна в тежката икономическа криза след падането на цената на петрола и девалвацията на местната валута.

Сега Мадуро разкри малко повече за своите планове за излизане от кризата. Пред телевизия Venezolana de Televisión той допълни, че ще бъдат наети млади специалисти, които да се занимават с "добиването" на новата криптовалута. В бъдеще за обезпечението й ще се използват и залежите от златната мина Арко Минеро, както и залежите от диаманти, които притежава страната, допълва ТАСС.

По данни на Международния валутен фонд (МВФ) икономиката на Венецуела се е свила с 16,5% през 2016 година. През тази година прогнозата е за нов спад от около 12 на сто. Потребителските цени през миналата година се увеличиха с над 254%, а през тази година ръстът ще бъде от 652%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 38 rate down comment 6
Иван Митев
преди 6 години
Венецуела да задели и 500 млрд. барела петрол за собствената си криптовалута резултатът ще е същият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още