IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fox предлага и Sky News на купувача си Walt Disney

По този начин компанията на Рупърт Мърдок се надява да успокои британските власти, които засега блокират придобиването на телевизията

11:39 | 03.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският гигант 21st Century Fox Inc. предлага да продаде новинарския канал Sky News на Walt Disney Co в опит да задоволи британските регулатори, които се тревожат за независимостта на медията под ръководството на компанията на Рупърт Мърдок, съобщава Bloomberg.

В позиция до британската Служба за конкуренцията и пазарите от Fox посочват, че Disney се интересува от придобиването на новинарската телевизия, независимо от това дали ще бъде осъществено придобиването ѝ на по-голяма част от компанията на Мърдок, както беше договорено в края на миналата година.

Fox се опитва да си подсигури придобиването на останалите 61% от Sky Group, част от която е Sky News, след като най-големият американски кабелен оператор Comcast Corp. направи изненадваща оферта за покупка през февруари. 

Плановете за придобиване на останалите 61% от Sky, които Fox не притежава, бяха възпрепятствани от британските регулатори, според които евентуалната покупка на компанията ще даде на Мърдок – чиято компания News Corp. притежава изданията The Times, The Sunday Times и The Sun – твърде голям контрол върху британските медии.

По-рано от Fox предложиха учредяването на отделен редакторски съвет, който да блокира евентуално влияние на Мърдок върху Sky News. Компанията също така подслади офертата си за покупка, като заяви, че ще гарантира финансиране в рамките на 10 години за най-стария 24-часов новинарски канал във Великобритания. Във вторник Fox предложи по правен път да бъде отделен Sky News, като гаранцията за финансиране се увеличава на 15 години.

„Предложихме набор от решения, които засягат и решават всякакви и всички въпроси или тревоги, които биха могли да бъдат повдигнати при трансакцията“, заяви в изявление главния адвокат на Fox Герсон Цвайфах.

Очаква се британският регулатор да вземе решение по офертата на Fox до 1 май, оставяйки окончателното решение на британския министър на културата Мат Ханок, което ще стане до средата на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още