IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 участници са се регистрирали в сегмента търговия в рамките на деня на БНЕБ

Минималното количество електроенергия, което може да бъде търгувано през този нов сегмент, е 100 киловата

15:50 | 11.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

20 са регистрираните търговски участници в сегмента търговия в рамките на деня на енергийната борса, съобщиха от Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Реалната търговия стартира днес (11 април) в 15 часа българско време (14 часа централно европейско време).

Всички регистрирани участници ще могат да подават оферти за покупка или продажба на продукти, а срокът за доставката е след полунощ на 12 април, допълват от борсовия оператор.

Системата ще се поддържа 24 часа, като оферти могат да бъдат подавани до 60 минути преди началото на доставката. Минималното количество електроенергия, което може да бъде търгувано през този нов сегмент, е 100 киловата. Най-малката стъпка за наддаване е 10 евроцента.

Новият сегмент дава възможност на производителите на зелена енергия да излязат на свободния пазар. Преди време малките централи обаче се оплакаха от минималния обем на предлаганите количества – 100 киловата, които могат да се окажат непосилни за малки производители. По време на форум преди старта на търговията от БНЕБ обясниха, че този сегмент е замислен с идеята да се търгува на едро и малките централи могат да се обединяват и координирано да излязат на борсата.

Интрадей търговията намалява и разходите за балансиране на търговските участници, коментират по повод пускането на сегмента изпълнителният директор на борсата Константин Константинов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още