IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Алтерко“: Очакваме 20% ръст на продажбите на годишна база за 2018 г.

Изпълнителният директор обясни, че след сделката с норвежката група Link ще бъде предложено гласуване за разпределяне на дивидент сред акционер

17:17 | 05.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: allterco.com</em></p>

Снимка: allterco.com

„Очакваме продажбите ни да тръгнат рязко нагоре през третото тримесечие на годината и да отчетем 20% ръст на годишна база за 2018 г.“, каза за investor.bg изпълнителният директор на „Алтерко“ АД Димитър Димитров. Той обясни, че въпреки слабото представяне през първото тримесечие на годината дружеството се развива добре благодарение на одобреното партньорство с мобилните оператори T Mobile и Vodafone, доброто приемане на детските термометри и ползите от присъствието на компанията в Amazon. 

„Обикновено първото тримесечие винаги е било относително най-слабо като резултати, като това е характерно за продуктите и услугите, които Аллтерко предлага. През зимните месеци също така търсенето на детски часовници или други продукти е значително по-слабо, отколкото през следващите тримесечия“, обясниха по-рано през деня от холдинга.

Обяснението беше разпространено, след като стана ясно, че консолидираната загуба на „Алтерко“ АД се увеличава 10 пъти до 500 хил. лв. за първото тримесечие на 2018 г. спрямо 51 хил. лв. за същия период на 2017 г. Консолидираните приходи пък са нагоре с 12,6% до 9,55 млн. лв. за първото тримесечие на 2018 г. 

„На последната среща с акционерите всички изразиха готовност за подкрепа и желание да бъдат инвестирани значително повече средства в разширяване на пазарите и новите продукти. Ние приехме това предизвикателство, но, разбира се, реализацията на повече приходи и печалби не е моментална“, коментира още Димитров. От неговите думи става ясно, че за дружеството е важно постигането на двуцифрен растеж при приходите на консолидирана база за целия холдинг, дори и в най-слабото тримесечие.

От „Алтерко“ казаха още, че сделката с норвежката група Link е в ход, но заради това, че и двете компании са публични нещата се случват малко по-бавно.

По отношение на даденото обещание за раздаване на дивидент сред акционерите от българското дружество отговориха, че: „след приключване на сделката с Link значителна част от сумата ще бъде предложена на общото събрание на акционерите  да се разпредели като дивидент, а останалата част ще бъде реинвестирана в продуктите на „Алтерко Роботикс“ и ще бъде разширено пазарното им предлагане“.

Според изпълнителния директор на публичната компания оптимизацията на бизнеса и новите направления, в които се работи – медицински изделия, устройства за автоматизация на дома и новите модели часовници, ще бъдат успешни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още