IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Експат" подаде заявление за допускане до търговия на БФБ на 4 нови ETF-а*

Фондовете пасивно следват движението на основните индекси за акции на четири борси от региона на Централна и Източна Европа – Гърция, Румъния, Чехия и Полша

10:34 | 02.01.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управляващото дружество "Експат Асет Мениджмънт" е подало заявление до борсовия оператор за допускане до търговия на емисиите на вече одобрените от българския регулатор четири нови индексни борсово търгувани фонда, става ясно от съобщение на страницата на БФБ – София.

Дяловете ще се търгуват на Основен пазар BSE, Сегмент за борсово търгувани продукти, като и при четирите фонда номиналната стойност на един дял е 1 евро.

Припомняме, че профилът на четирите фонда е пасивно да следват движението на основните индекси за акции на четири борси от региона на Централна и Източна Европа – Гърция, Румъния, Чехия и Полша. На 1 декември 2017 г. Комисията за финансов надзор (КФН) издаде разрешение за организирането и управлението им.

Вече са преодоляни още няколко технически стъпки за стартирането на търговията им на БФБ – София, като и четирите фонда имат ISIN на БФБ – София за борсов код.

Целта на борсово търгуван фонд “Expat Czech PX UCITS ETF” е да следва представянето на индекса PX, който се състои от най-големите и най-ликвидни компании, търгувани на Пражката фондова борса, се посочва в проспекта на фонда, който вече е достъпен на сайта на БФБ.

За да бъде включена емисия в индекса, тя трябва да отговаря на изискванията за ликвидност и да има пазарна капитализация от поне 500 млн. чешки крони. Индексът се ребалансира на тримесечие. Към настоящия момент той се състи от акции на 13 компании.

Целта на борсово търгуван фонд “Expat Poland WIG20 UCITS ETF” е да следва представянето на индекса WIG20, който се състои от двайсетте най-големи и най-ликвидни компании, търгувани на Варшавската фондова борса. За да бъде включена емисия в индекса, тя трябва да отговаря на определени изисквания. Индексът се ребалансира на тримесечие.

Целта на борсово търгуван фонд "Expat Greece ASE UCITS ETF” е да следва представянето на индекса ASE, който е  основен индекс на Атинската  фондова борса и се състои от акциите на 60 компании. 

Целта на борсово търгуван фонд  “Expat  Romania  BET-BK UCITS  ETF” е да следва представянето на индекса BET-BK, който се състои от 25-те най-големи и най-ликвидни  компании, търгувани на Букурещката фондова борса. Индексът е създаден да отговаря на изискванията на UCITS директивата в ЕС. Ребалансира се на тримесечие.

И четирите индекса могат да инвестират до 20% от активите си във влогове, платими при поискване, в банки със седалище в България или в друга държава-членка на ЕС, или в трета държава с еквивалентни правила на правото на ЕС.

Не се разпределят дивиденти. Печалбата се реинвестира, като това увеличава нетната стойност на активите в полза на инвеститорите. Фондовете може да прилагат техники за управление на риска, минимизиране на разходите и подобряване на резултатите. Тези техники може да включват употребата на репо сделки и сделки на паричния пазар.

Основният фактор, влияещ върху резултатите им, е движението на акциите от референтните индекси.

Четирите фонда издават нови дялове на първичен пазар, до който достъп имат само квалифицирани по проспект инвеститори. Всички останали търгуват дяловете на БФБ – като всяка друга книга, регистрирана на борсата. Управляващото дружество не взима такси при покупка и продажба на дялове, когато инвеститори купуват или продават дялове през борсата, тогава инвеститорите плащат съответните брокерски комисиони като при всяка друга акция, уточниха от "Експат" пред Investor.bg.

На първичен пазар, до който достъп имат само квалифицирани инвеститори, поръчки за покупка или обратно изкупуване на дялове се приемат всеки работен ден между 9:00 и 17:00 часа българско време и се изпълняват по цена за деня, в който е подадена поръчката, ако поръчката е подадена до 15:00 часа. Минималният размер на поръчката на първичен пазар е 100 000 дяла, като има еднократни такси за покупка и обратно изкупуване, определени в проспекта на фонда или в договор между управляващото дружество и инвеститора.
И при четирите фонда фиксираното годишно възнаграждение за управляващото дружество е 1%. Има и оперативни разходи, които включват възнаграждение на депозитаря, такси на борсата, Централен депозитар, такси за надзор на КФН, такси за използване на търговската марка и др. Обикновено когато фондът расте, те намаляват като процент. Прогнозно тези разходи са определени на 0,38%.

В момента в процес на регистрация от КФН са още 6 борсово търгувани фонда на Експат:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
ntd
преди 6 години
На БФБ няма такси за покупка и обратно изкупуване, това е за първичен пазар. А първичният пазар е само за квалифицирани инвеститори, не за индивидуални.През борсата се плащат стандартните брокерски такси и се реализират покупки и продажби в рамките на спреда - според търсенето и предлагането. Т.е. таксите на фонда за крайните инвеститори са 1.38% на годишна база.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Винтил
преди 6 години
Пасивно управляван фонд с такси на нивото за активно управление. Малко скъпичко идват тези 5.38%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
LaCosta
преди 6 години
Хубаво е, че в статията са споменати разходите за инвестиращите в тези инвестиционни продукти - 5,38% Ако човек иска да инвестира парите си в тези фондове за 1 година, трябва да се надява на поне 5,4% ръст на пазара за година, за да излезе на 0 от тази схема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още