IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН е събрала 11,5 млн. лв. от поднадзорните си лица само за месец

Сумата е повече от половината от планирания бюджет на институцията за тази година

15:09 | 14.02.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Приходи в размер на 11,5 млн. лв. са постъпили от поднадзорните лица през януари, отчетоха от Комисията за финансов надзор. Това означава, че само за месец регулаторът е събрал над половината от планирания годишен бюджет в размер на 20 млн. лв.

На 31 януари изтече първият срок, в който дружествата от финансовия сектор имаха възможност да внесат предварително таксите за надзор за 2018 г. , което е най-голямото перо за издръжката на регулатора. При неплащане на таксите в установения срок за срока на забавата върху дължимата сума се начислява и се дължи законната лихва.

Въпреки това изглежда поднадзорните лица безпроблемно са поели тежестта на по-високите такси, които бяха приети в рамките на финансовата реформа за самостоятелна издръжка на регулатора, вече независим от държавния бюджет. От КФН съобщиха, че отлив на брокери в резултат на увеличените такси не се забелязва.

Пенсионните и застрахователните компании изплащат своите задължения към надзора на вноски, като следващият срок за това е в края на март. „Очакваме планираният бюджет да бъде изпълнен“, заявиха от Комисията.

Средствата от финансовата независимост на регулатора ще бъдат инвестирани в подобряване на материално-техническото обезпечение на Комисията и нови кадри. От КФН посочиха, че на първо място ще започнат процедури по наемане на актюери, които са в дефицит за регулатора, както и нови IT специалисти и анализатори.

На пресконференция на 27.11.2017 г. председателят на КФН Карина Караиванова пое публично ангажимента да оповести новите възнаграждения на ръководството и служителите на комисията след промяната в закона и в модела на финансиране на КФН, осигурявано изцяло от събираните от бизнеса такси.

В изпълнение на този неин ангажимент регулаторът информира, че председателят на комисията ще получава основно месечно възнаграждение в размер на 13 146 хил. лева.  Основното възнаграждение на заместник-председателите ще бъде в размер на 12003 лева. Членовете на КФН ще получават 11 432 хил.лева.

В специализираната администрация средното възнаграждение на директориите на дирекции ще възлезе на 5 133 хил. лева. Актюерите, на които ще се разчита да вдигнат ефективността на застрахователния надзор, ще получават средно по 4,5 хил. лева, след като бъдат наети от Комисията. Средното основно възнаграждение на главните експерти е определено на 2,893 хил. лева, на старши експерти - 1 989 лева, а на младши експерти - 1 472 лева.

КФН приветства заявката за излизане на борсата на нова компания. Както Investor.bg съобщи миналата седмица производителят на продукти от птиче месо „Градус“ планира листване на БФБ-София в средата на година. На въпрос на Investor.bg от КФН посочиха, че все още не са получавали проспект за одобрение от дружеството. Регулаторът обаче уточни, че времевите срокове за процедурата позволяват да бъдат изпълнени заявените от компанията намерения за първично публично предлагане до юни.

Комисията отново заяви ангажимента си да ускори административните процеси, като изпраща на компаниите всички забележки още с първото връщане на проспекта, за да се избегне играта на пинг-понг при коригирането им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ntrader
преди 6 години
aaa заплата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
melon
преди 6 години
Тоест одрала е част от поднадзорните лица, каквото стана с част от застрахователните брокери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още