Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX изгуби почти 1% днес

Синдиците на КТБ официално обявиха, че са продали дела на банката в Булгартабак на "НОРД ВЕ"

SOFIX изгуби почти 1% днес

Снимка: архив Ройтерс

Разпродажбите на Българската фондова борса (БФБ) продължават и днес.

Водещият индекс SOFIX изтри 0,92% от стойността си 563 пункта. Широкият бенчмарк BGBX40 изгуби 0,52% до 111 пункта. Индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT отчете минимален спад от 0,05% до 133 пункта, а равнопретегленият BGTR30 изгуби 0,66% до 516 пункта.

В днешната сесия се търгуваха 45 емисии в 263 сделки с общ оборот от малко над 533 хил. лева.

Най-печелившата компания в днешната сесия е Неохим, чиито акции поскъпнаха със 7,14%, следвана от Браво Пропърти Фонд АДСИЦ с ръст от 3,14%. Фондът първи обяви, че в края на март, на общо събрание на акционерите, ще гласува 4,19 ст. брутен дивидент на акция.

Същевременно Спарки Елтос оглави класацията на най-губещите дружества, след като цената на акциите на компанията изтри почти 37% до 0,12 лева за лот. Слънчев бряг отписа почти 25% от пазарната си оценка, а акциите на Св. св. Константин и Елена Холдинг поевтиняха с 13,4%.

Акциите на Булгартабак Холдинг отписаха 11,5% в днешната сесия. Днес синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ), която фалира през 2014 г., официално обявиха, че са продали дела на банката в дружеството на „НОРД ВЕ“ ООД. „НОРД ВЕ“ ООД е придобило 436 986 бр. акции с право на глас, представляващи 5.93 % от капитала на „Булгартабак – Холдинг“ АД“, посочва се в съобщението, публикувано в x3news.com. Сделката беше единственото съществено събитие на борсата през миналата седмица.

Продължават разпродажбите и по позицията на Софарма. Дружеството е лидер по брой сключени сделки в днешната сесия – 38, като изтрива 0,88% от цената за брой акция.

Лидер по прехвърлени акции е Градус АД с малко над 52 хил. броя, следвано от Централна кооперативна банка с 30 350 и Софарма с 22 227.

Акциите на Централна кооперативна банка оказаха най-силен натиск върху водещия и широкия индекс, като поевтиняха с 5,76% днес. Второто най-поевтиняващо дружество в рамките на двата индекса е Доверие Обединен холдинг, което отписа 4,3% от пазарната си оценка.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX записва седмичен ръст въпреки преобладаващото минорно настроение