IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Спарки Елтос" губи по 46 ст. на всеки лев продажби

Консолидираната загуба за деветмесечието на 2017 г. достига 9,18 млн. лв.

10:15 | 07.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: дружеството</em></p>

Снимка: дружеството

"Спарки Елтос" АД отчита 46 ст. загуба на всеки лев консолидирани продажби, показват изчисления на Investor.bg на база отчета на дружеството, публикуван чрез Infostock.bg.

Общата консолидирана загуба за деветмесечието на 2017 г. е 9,18 млн. лв., което е по-малко от загубата в размер на 11,8 млн. лв. за същия период на 2016 г., но сумата е значителна на фона на размерите на ловешкото дружество.

Консолидираните продажби намаляват с 11% на годишна база до 19,7 млн. лв.

Увеличението на капитала през лятото на тази година беше успешно и мажоритарният собственик "Спарки Груп" АД внесе 23,25 млн. лв. по набирателна сметка при основния си кредитор - държавната Българска банка за развитие АД.

Както Investor.bg правилно предвиди още при анонсирането на увеличението на капитала през февруари 2017 г., сумата е отишла за погасяване на задължения към свързани лица.

Собственият капитал на "Спарки Елтос" е 27,23 млн. лв. към 30 септември 2017 г., като ако не беше увеличението на капитала, той щеше да е едва около 4 млн. лв. и щеше да е въпрос на няколко месеца да стане отрицателен.

Съдбата на дружеството интересува основно банките кредиторки, които имат да вземат 87 млн. лв. на консолидирана база към 30 септември 2017 г. Увеличението през деветмесечието е с над 17 млн. лв., тоест банките вярват на дружеството все повече и му доверяват все повече пари.

Основният актив на "Спарки Елтос" е материални запаси за 46,5 млн. лв., основно незавършено производство за 19,5 млн. лв. Тези запаси са почти непроменени от години. Друг основен актив са вземания от клиенти и доставчици в размер на 21 млн. лв. Трети значим актив са земи (терени) за 29,7 млн. лв.

Поръчители по задълженията на "Спарки Елтос" към Българска банка за развитие са мажоритарния собственик "Спарки груп" АД, русенското "Спарки" АД и дъщерното "Спарки Трейдинг" ЕООД.

Акциите на Спарки Елтос АД поевтиняват с 46,63% в последните 12 месеца до 0,293 лв. за брой и 4,9 млн. лв. пазарна капитализация. Изключително странно е компания, която само преди няколко месеца е получила свежи 23 млн. лв., сега да бъде оценена на само 4,9 млн. лв., като това показва колко малко инвеститорите вярват в оценката на активите на дружеството.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Спарки АД(SPRK)

Спарки Елтос АД(ELTS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още