IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ограничава пазарната мощ на интернет гигантите

Технологични концерни като Facebook и Google ще трябва да спазват много по-строги правила в Европейския съюз в бъдеще

08:39 | 25.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

В бъдеще технологични гиганти като Facebook и Google ще трябва да спазват много по-строги правила в Европейския съюз. Късно вечерта в четвъртък в Брюксел преговарящите от държавите от ЕС и Европейския парламент постигнаха съгласие по Закона за цифровите пазари, който има за цел да ограничи пазарната мощ на интернет гигантите и да осигури по-справедлива конкуренция. Потребителите трябва да имат по-голяма свобода на избор при онлайн офертите, пише германският Handelsblatt.

Какво по-точно регулират новите закони?

Законите и правилата в Европа вече не отговарят на реалностите на цифровия свят - под това впечатление Европейската комисия предложи през декември 2020 г. голям цифров пакет. Той включва Закона за цифровите услуги (DSA) в допълнение към Закона за цифровите пазари (DMA).

DSA разглежда обществени въпроси, като например как да се справяме с незаконното съдържание онлайн, и все още е в процес на договаряне между институциите на ЕС. DMA има за цел да ограничи пазарната мощ на цифрови гиганти като Google, Facebook и Amazon.

Това е така, защото технологични гиганти като Meta (Facebook) или Alphabet (Google) често са в състояние да разширят своята власт и да попречат на конкуренцията. Правото в областта на конкуренцията от аналоговия свят помага само в ограничена степен със своите процедури, продължаващи дълги години. Сега DMA е насочена към определени компании, които са важен портал към крайния потребител за търговските потребители. В бъдеще тези „пазители на входа" ще трябва да спазват определени забрани и спецификации.

Тези правила за DMA ще се прилагат в бъдеще

Те включват забрана за преференциално третиране на собствени продукти и оферти спрямо тези на конкуренцията. Потребителите трябва да могат по-често да изтриват предварително инсталираните приложения на устройствата и по-лесно да променят настройките по подразбиране.

А големите компании ще могат да обединяват данни от различни източници само с изричното съгласие на потребителите. Ако няма такова съгласие, потребителите трябва да могат да продължат да използват програмите. „Това създава реални алтернативи между това да плащате с всичките си данни или да не можете да ползвате никакви услуги", заяви евродепутатът от германския християндемократичен съюз Андреас Шваб (ХДС) пред Бундестага, цитиран от Handelsblatt.

Пълна забрана на персонализираната реклама или пълна забрана на персонализираната реклама за деца и младежи не е заложена в закона, но е направена препратка към другия закон (DSA), където това е планирано. Новост е и това, че в бъдеще услуги за съобщения като WhatsApp и iMessenger ще бъдат задължени да се отворят за комуникация с по-малки услуги.

Това обаче не означава автоматично, че потребителите на Signal или Threema могат да изпращат съобщения или снимки на приятели в WhatsApp. Това е така, защото по-малките компании сами решават дали да се отворят.

Вероятно обаче на пазара могат да навлязат нови доставчици, които да свържат услугата си с Whatsapp. Тази функция няма да бъде налична веднага за груповите чатове. За да се осигурят адекватни стандарти за сигурност, това е планирано за следващите години, каза Шваб. Няма да има задължение за оперативна съвместимост за социалните мрежи, както поиска парламентът.

Тези компании вероятно ще бъдат засегнати

Според Шваб първоначално около 10-15 технологични компании вероятно ще попаднат в обхвата на DMA - сред тях са американските гиганти Google, Apple, Facebook и Amazon. По-конкретно, компромисът от четвъртък вечерта предвижда, че тези цифровите компании ще са засегнати, които имат годишен оборот от поне 7,5 млрд. евро или пазарна капитализация от поне 75 млрд. евро.

Освен това те ще трябва да управляват поне една т.нар. услуга на централна платформа с поне 45 милиона активни потребители и 10 000 активни търговски потребители на месец. Услугите на централната платформа ще включват например: Търсачки като на Google, посреднически услуги като Amazon Marketplace, социални медии като Facebook, видео платформи като Youtube, услуги за съобщения като WhatsApp или Facebook Messenger, операционни системи като iOS на iPhone на Apple, както и Android и облачни услуги като Amazon AWS.

По време на преговорите в четвъртък Европейският парламент и държавите от ЕС се споразумяха, че трябва да бъдат включени и уеб браузърите и гласовите асистенти като Alexa на Amazon. Правилата на DMA се прилагат само за съответната услуга на платформата, а не за цялата компания.

Какви санкции грозят технологичните компании

На нарушителите се налагат големи санкции, които първоначално достигат до 10% от годишните глобални приходи. При повторно нарушение тя може да достигне до 20%. В изключителни случаи, в случай на „системно нарушение", ЕК може, наред с другото, да забрани сливанията за определен период от време или да приложи структурни мерки, като например разделяне. Според депутата от социалдемократите Рене Репази „DMA изчиства злоупотребите в цифровия единен пазар". Той говори за промяна в регулирането на цифровите пазари.

Какво следва оттук нататък?

Съветът на държавите от ЕС и Европейският парламент трябва да потвърдят споразумението още веднъж, но това се счита за формалност. След това DMA трябва да бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и ще влезе в сила 20 дни по-късно.

Това може да стане около началото на 2023 г. След това все още има преходен период от шест месеца. След като ЕК определи пазителите на входа, те имат още шест месеца, за да приложат изискванията на закона. Това трябва да стане още през 2024 г.

Как реагират засегнатите концерни

Технологичните компании лобираха усилено покрай DMA и DSA. Според проучване на Lobby Control и Corporate Europe Observatory от 2021 г. цифровата икономика харчи годишно 97 млн. евро за лобиране пред институциите на ЕС.

По този начин тя изпреварва фармацевтичната, химическата и финансовата промишленост. Според проучването са проведени повече от 270 срещи с ЕК по въпросите на DMA и DSA - 75 % от тях с лобисти от индустрията.

Производителят на iPhone Apple реагира със загриженост на споразумението в четвъртък. Той заяви, че е загрижен, че някои разпоредби на DMA ще създадат ненужни пропуски в поверителността и сигурността на потребителите. „Други разпоредби на DMA ще направят невъзможно за нас събирането на такси за интелектуална собственост, в която инвестираме много“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още