IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И този Великден румънци ще са основните гости в морските хотели край Варна

Това лято се чака наплив на френски туристи по Черноморието

10:29 | 12.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Румънци ще са основните гости в морските хотели край Варна този Великден. Цели селища начело с кметовете си пристигат у нас с автобуси за празника, съобщиха хотелиери. Повечето румънци са предпочели 3-дневни пакети. Докато преди 2-3 г. освен северните ни съседи около 10% от гостите бяха българи, тази пролет нашенци ще са не повече от 1% от всички очаквани над 8000 гости, обяснява пред "Труд" проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара.

На Възкресение Христово на Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена ще работят двайсетина хотела, повечето от които са с вътрешни басейни и СПА-центрове. Румънските туроператори са резервирали повечето места в тях още от края на миналата есен. "Не им е трудно да правят ранни заявки, защото 90% от гостите са едни и същи и от поне 5 г. винаги почиват тук по това време", коментира проф. Маринов. Сред великденските гости има и млади, и стари, както и многолюдни румънски фамилии, които използват празника, за да се съберат от различни градове заедно на нашето море.

Цените от 50-60 евро на ден на човек за ол инклузив са приемливи за северните съседи. Затова в момента офертите за последните останали стаи в курортите край Варна се броят на пръсти. По груби изчисления от Великден предсезонно хотелиерите ще завъртят оборот от 1,2 млн. евро, прогнозира проф. Маринов.

"Тази година Великденските празници са много рано в началото на април. Безсмислено е да отваряме, защото после няма да има с кого да работим и ще сме на загуба", коментираха пък хотелиери по Южното Черноморие.

Единствените гости в Слънчев бряг през ранния април ще са израелските туристи.

В Несебър традиционно се чакат малко румънци, а на юг се надяват единствено на родни туристи. Бургаската Морска гара също ще бъде пълна основно с българи.

И ако за Великден дори няма специални оферти, то за "Лято 2018", вече има хотели със стоп – продажби за определени периоди, коментира Елена Иванова, шеф на Съюза на собствениците в курорта Слънчев бряг.

Това лято се чака наплив на френски туристи, които досега са били кът по нашето море.

Още новини четете в Dnes.bg


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още