Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

АЦБ: Разполагаме с още пространство, за да подкрепим икономиката

Отрицателните лихви са част от инструментариума на банката, изтъкна заместник-управителят Дейв Рамсдън

АЦБ: Разполагаме с още пространство, за да подкрепим икономиката

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) разполага с повече пространство за действие в подкрепа на икономиката, заяви заместник-управителят на регулатора Дейв Рамсдън, потвърждавайки, че отрицателните лихвени стойности са в инструментариума на централната банка.

"Няма да спекулирам за това къде можем да бъдем през ноември, но разполагаме с още място", заяви Рамсдън в интервю пред CNBC, ден след като АЦБ сигнализира, че може да понижи основния си лихвен процент под нулата. 

Още по темата

В четвъртък централната банка разгледа използването на отрицателни лихвени проценти в своя тримесечен отчет за паричната политика.

„Те (отрицателните лихви –бел. ред.) са част от инструментариума, не планираме активно използването на отрицателни проценти. Използваме изпитани политики “, подчерта Рамсдън, цитиран от Ройтерс, като се позовава на покупките на активи на АЦБ.

Банката намали основната лихва до 0,1% през март и разшири плана си за изкупуване на облигации до почти 1 трлн. долара.

„Прогнозираме, че възстановяването ще продължи, като смятаме, че темпът на възраждането ще се забави“, посочи още Рамсдън.

През юли управителят на АЦБ Андрю Бейли заяви, че икономиката на Великобритания започва да се възстановява от блокадата срещу коронавируса, но някои интензивни на работни места сектори остават слаби, а дългосрочните перспективи са неясни.

Според него активността се е завърнала „доста бързо“ на пазара на жилища и в продажбите на нови автомобили, но не и в хотелиерството и развлекателната индустрия, където работят голям брой хора, много от тях на ниско заплащане.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Лагард открехва вратата за по-гъвкав подход към инфлационната цел